Foto: Shutterstock
Lai gan ikvienam no mums ir nepieciešamas uzturvielas, kas nodrošina organisma funkcionēšanu un tā veselību, sievietei nepieciešamie vitamīni un mikroelementi fizioloģisku iemeslu dēļ tomēr atšķiras. To ietekmē ne tikai organisma specifika, bet arī būtiskas tā izmaiņas konkrētos dzīves periodos. Šai sakarā piedāvājam vitamīnu un minerālvielu apkopojumu, kā deficīts sievietes organismam var nodarīt būtisku kaitējumu. Informāciju, konsultējoties ar uztura speciālistiem un mediķiem, apkopojis veselības žurnāls health.com.

Folijskābe

Folijskābe ir vitāli nepieciešama sievietes organismam ne tikai gatavojoties kļūt par māmiņu, kā arī pašas grūtniecības laikā, bet arī ikdienā kopumā. Tās trūkums mazulim pēc dzimšanas var izraisīt bērnu cerebrālo trieku, smadzeņu bojājumiem rodoties jau grūtniecības laikā. Jāpiezīmē, ka folijskābi iespējams uzņemt ne tikai uztura bagātinātāju veidā, bet arī, ēdot dabiskus produktus – zaļumus, lapu salātu, dārzeņus, avokado un aknas.

Foto: Shutterstock

Dzelzs

Šī minerālviela, kas atbild par organisma apgādāšanu ar skābekli, ir nepieciešama arī tā šūnu attīstībai un to atjaunošanās procesam. Dzelzs trūkums rada nogurumu, miega traucējumus, koncentrēšanās grūtības, kā arī vispārēju ādas, nagu un matu stāvokļa pasliktināšanos un citas veselības problēmas. Ikmēneša menstruāciju dēļ sievietes organismam pastāv krietni augstāks dzelzs trūkuma risks, tāpēc savā ēdienkartē regulāri iekļauj tādus produktus kā sarkano gaļu, brokoļus, aknas un pākšaugus, kas ir lielākie dzelzs avoti, ja vēlies to uzņemt dabiskā veidā.

Jāpiebilst, ka dzelzs organismā uzsūcas, uzņemot to kopā ar vitamīnu C, tāpēc, līdztekus dzelzi saturošiem produktiem, iekļauj savā uzturā arī daudz dārzeņu, zaļumu un augļu!

Kalcijs

Par kalcija nozīmību spēcīgu kaulu un zobu veselībā runāts daudz un bieži, mums jau no mazotnes apzinoties, cik veselīga ir glāze izdzertā piena. Īpaši svarīgi to ir uzņemt vecumā līdz 20 gadiem, sievietes organismam augot un veidojoties, kā arī pēc 35 gadu sasniegšanas, kad tā rezerves no mūsu organisma pamazām zūd. Jāpiebilst, ka minētā minerālviela ir īpaši svarīga arī tām daiļā dzimuma pārstāvēm, kuras vēlas zaudēt lieko svaru, kā arī mazināt pirmsmenstruālā sindroma simptomus. Dabiskie kalcija avoti ir piens, siers, spināti, kāposti, mandeles un pākšaugi.

Foto: Shutterstock

Vitamīns D

Mums dzīvojot klimatiskajos apstākļos, kas ar sauli nelutina pārlieku bieži, nereti ciešam no vitamīna D trūkuma. Vitamīns D ir nepieciešams sievietes krūšu veselībai, pozitīva noskaņojuma uzturēšanai, kā arī pilnvērtīgam kalcija uzsūkšanās procesam, kas, kā jau minēts iepriekš, ir nepieciešams mūsu kaulu un zobu veselībai. Lai uzņemtu vērtīgo uzturvielu, saprātīgā daudzumā uzturies saulē, kā arī vajadzības gadījumā lieto aptiekās iegādājamos vitamīna D uztura bagātinātājus.

Magnijs

Magnijs regulē neskaitāmus ķīmiskus procesus, kas notiek cilvēka organismā. Tas ir nepieciešams centrālās nervu sistēmas veselībai, muskuļu tonusam un kaulu izturībai. Jāpiebilst, ka tieši šīs minerālvielas uzņemšana pietiekamā daudzumā ir būtisks priekšnoteikums osteoporozes attīstīšanās aizkavēšanai. Tāpat magnijs nepieciešams kardiovaskulāru saslimšanu novēršanai, kā arī regulē asinsspiedienu.

Dabiski magnija avoti ir ķirbju sēklas, spināti, pākšaugi, mandeles un jūras veltes, īpaši daudz magnija būs ātes filejā.

Vitamīns E

Vitamīnu E satur dažādas eļļas, rieksti un sēklas. Tas darbojas kā spēcīgs antioksidants, aizkavējot organisma novecošanās procesus un cīnoties ar brīvajiem radikāļiem, ko rada kaitīgi paradumi, apkārtējās vides ietekme un nepareizi ēšanas paradumi. Jāpiebilst, ka tieši vitamīns E ir svarīgākais komponents spēcīgas imunitātes uzturēšanā, kā arī tas lielā mērā ietekmē ādas, matu un nagu veselību, kā arī redzes kvalitāti.

Pēc 19 gadu sasniegšanas sievietei dienā vajadzētu uzņemt 15 miligramu vitamīna E, tāpēc našķējies ar dažādām sēklām un riekstiem, kā arī pievieno tās salātiem, biezzupām un dārzeņu ēdieniem ikvienā maltītē.

Foto: Shutterstock

Omega – 3 taukskābes

Omega – 3 taukskābes nepieciešamas normāla asinsspiediena uzturēšanai, iekaisuma procesu mazināšanai organismā, veselīgas vielmaiņas darbībai, kā arī tās efektīvi novērš dažādu hronisku slimību rašanos, tai skaitā, ļaundabīgu audzēju un sirds un asinsvadu slimību attīstīšanos.
Sievietei dienā nepieciešams uzņemt vismaz 1,1 gramu Omega – 3 taukskābju, tāpēc iekļauj savā ēdienkartē jūras veltes, īpaši lasi, tunci un arī siļķi, kā arī jau iepriekš minētos riekstus, avokado un sēklas!

Kālijs

Kālijam ir būtiska loma nervu impulsu pārvadīšanā, muskuļu darbībā un organisma dabisko šķidrumu līdzsvara uzturēšanā. Tāpat kālijs nepieciešams veseliem un spēcīgiem kauliem, kā arī pietiekamam enerģijas daudzumam ikdienā, un tas novērš arī paaugstināta asinsspiediena rašanos un sirds un asinsvadu slimību attīstīšanos, kā arī sirds lēkmju iespējamību. Kāliju dabiskā veidā satur dažādi produkti. No tiem ar minerālvielu bagātākie ir saldie kartupeļi, banāni, brokoļi un spināti. Nepieciešamais kālija daudzums dienā, ko vajadzētu uzņemt sievietēm pēc 19 gadu vecuma, ir 4,700 miligrami.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!