Foto: Shutterstock

Daudzas lietas uztveram kā pašsaprotamas, piemēram, staigāšanu, runāšanu vai ikdienišķu lietu veikšanu ar rokām. Veselam cilvēkam būs grūti iedomāties, ka, slimojot ar Parkinsona slimību, kustības un to kontrole ir apgrūtināta. Tas padara ļoti sarežģītu arī tādu ierastu lietu, kā rakstīšana, raksta medicaldaily.com. Tādēļ zinātnieki izdomājuši, kā palīdzēt Parkinsona pacientiem, izgudrojot īpašu pildspalvu.

Jaunā pildspalva, ko dēvē par "ARCPen" veidota tā, lai kontrolētu un pat novērstu iespējamo cilvēka rokas trīcēšanu, kas neļauj skaidri rakstīt un zīmēt. Parasti Parkinsona slimniekiem rokas tiek rautas krampjos, mēģinot rakstīt, kas padara viņu rakstīto tekstu, piemēram, apsveikuma kartītēs vai iesniegumos praktiski neizlasāmu. Šo slimības pazīmi sauc par mikrogrāfiju. Lai arī rakstīšana var šķist vienkārša lieta, nespēja to darīt var radīt gan kompleksus un frustrāciju pacientam, gan arī ļoti apgrūtināt tā ikdienu.


"Dzirdējām skumjus stāstus par cilvēkiem, kas vēl strādāja vai vēlējās uzrakstīt kartīti, parakstīt dokumentus, vienalga ko, kas saistīts ar rakstīšanu, bet nevarēja šo vienkāršo lietu izdarīt," BBC stāstīja Lusija Janga (Lucy Jung), jaunās pildspalvas dizainere. "Sapratām, ka, ja nodrošina noteiktas frekvences vibrāciju kā masāžu, roku trīcēšana pāriet vai mazinās."

Šis princips tad arī ir pildspalvas, ko izstrādājusi kompānija "DOPA Solution", pamatā. Tā izmanto augstas frekvences vibrācijas, lai masētu rakstītāja roku un tajā nerastos krampji. Tāpat tā pielāgota, lai pa papīru kustētos daudz vieglāk. Pētot un izmēģinot jauno produktu, atklājās, ka tas par 86 % uzlabojis Parkinsona slimnieku rokrakstu. 

Šī ir pirmā speciāli Parkinsona slimniekiem, kas cieš no mikrogrāfijas, izstrādātā pildspalva, teikts DOPA Solution mājaslapā. Tas ļauj cilvēkiem ar kustību problēmām turpināt rakstīt vai zīmēt, ja viņi to vēlas. Kompānija arī turpmāk sola koncentrēties uz specifisku produktu izstrādāšanu cilvēkiem ar dažādām slimībām.

Pašlaik pildspalva vēl ir izstrādes stadijā, bet tie, kas vēlas par to uzzināt ko vairāk vai piedalīties eksperimentos tās pārbaudīšanā, var sazināties ar DOPA pārstāvjiem viņu mājaslapā. Par jauno izgudrojumu jau interesējušies un slavējuši pasaules lielākie mediji. 

Parkinsona slimība ir progresējoša neirodeģeneratīva saslimšana, kura saistīta ar nepietiekamu dopamīna līmeni. Tā nosaukta angļu ārsta Džeimsa Parkinsona vārdā, kurš 1817.gadā aprakstīja trīcēšanas trieku. Parkinsona slimība ir atzīta par vienu no visizplatītākajām neiroloģiskajām saslimstībām, kas skar aptuveni 1% cilvēku vecumā pēc 60 gadiem. Galvenās tās īpašības ir trīce miera stāvoklī, ķermeņa stīvums, patvaļīgas kustības (bradikinēzija), kā arī nestabilitāte stāvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!