ēdiens darbs
Foto: Shutterstock
Kā zināms, mūsu enerģiju, darba un koncentrēšanās spējas, kā arī noskaņojumu lielā mērā ietekmē uzturā lietotā pārtika. Šai sakarā piedāvājam "Huffington Post" aptaujāto uztura speciālistu ieteikumus, no kādām maltītēm darba dienas garumā labāk izvairīties, ja nevēlies sadzīvot ar nogurumu, kā arī gardas un veselīgas receptes ēdieniem, ko pagatavot pusdienās.

Dārzeņu salāti

Ja pusdienās regulāri ēd vien salātus, kas pārlieti ar minimālu daudzumu citrona sulas, eļļas vai balzamiko etiķa, nogurums un miegainība radīsies nekavējoties. Maltīti balstot vien dārzeņos un zaļumos, organisms nesaņem enerģijai tik nepieciešamos ogļhidrātus un olbaltumvielas. Tāpēc, ja pusdienlaikā būsi apēdusi vien brokoļus un lapu salātus, jau pēcpusdienā būsi miegaina un nespēsi koncentrēties. Tāpat vērts rūpīgi izvēlēties piedevas, ar ko papildināsi salātus. Jau gatavās mērces bieži vien satur lieku cukura daudzumu, kas radīs vien īslaicīgu enerģijas pieplūdumu un strauju tās samazināšanos jau pēc neilga laika.

Lai pagatavotu sātīgus un tai pat laikā figūrai draudzīgus salātus, kas tevi nodrošinās ar visām organismam nepieciešamajām uzturvielām, pagatavo tos no kāpostiem, paprikas un zaļumiem, pievienojot vistas vai tītara gaļas fileju, kā arī, piemēram, nelielu daudzumu kvinojas, kas nodrošinās vienmērīgu enerģijas izdalīšanos ilgākā laika posmā. Salātus papildini ar ēdamkaroti olīveļļas, kas sajaukta ar citrona sulu.

Jogurts, siers un citi piena produkti

Kā izrādās, organismam novecojot, laika gaitā mazinās tā piena produktu panesamība, kā rezultātā pēc olbaltumvielām bagātu produktu ēšanas varam just nogurumu, apgalvo mediķi. Precīzi šīs tendence cēloņi pagaidām nav noskaidroti, tomēr, ja vēlies vairot savu enerģiju darba dienas garumā, vari izmēģināt kādu laiku no savas ēdienkartes izslēgt piena produktus, kas ēsti brokastīs vai pusdienās, vai vismaz samazināt to daudzumu. Tāpat pievērs uzmanību pārējo pārtikas produktu sastāvam – piemēram, visi ēdieni, kam ir karameļu garša, satur piena sausnas.

Banāni un rieksti

Visticamāk, zini, ka banāni nereti tiek rekomendēti cilvēkiem, kuri regulāri cieš no muskuļu krampjiem. Tie lielā daudzumā satur magniju, kas nepieciešams muskuļu šūnām to atjaunošanās procesā. Jāpiebilst, ka magniju kā uztura bagātinātāju, savukārt, ieteicams lietot pirms došanās pie miera, jo tas uzlabo arī miega kvalitāti. Tāpat magniju satur arī rieksti, īpaši, mandeles, zemesrieksti un Indijas rieksti. Tādējādi, ēdot banānus un riekstus, kas nereti tiek uzskatīti par vienu no veselīgākajām uzkodu alternatīvām darba dienas garumā, cerētās enerģijas vietā izjutīsi vien nogurumu – īpaši, ja tavā organismā trūkst magnija, brīdina mediķi.

Bagātīgas vakariņas iepriekšējā vakarā

Nereti esam tik aizņemti, ka mūsu pēdējā dienas maltīte tiek ieturēta vēlā vakarā – tieši pirms došanās gulēt. Tā rezultātā mazinās miega kvalitāte – ir grūtības iemigt, miegs ir caurs, savukārt no rīta šķiet teju neiespējami pamosties. Tas viss, protams, rezultējas nogurumā, ko izjūtam dienas laikā. Lai no tā izvairītos, vakaros neēd produktus, kas ir grūti sagremojami un skābina organismu – gaļu, olas un piena produktus. Minētie ēdieni var radīt gremošanas traucējumus, kas visbiežāk izpaužas kā kuņģa dedzināšana. Šo produktu vietā vakaros ēd dārzeņus, augļus un graudaugu produktus, ko organismam pārstrādāt būs krietni vieglāk.

Saldumi

Pētījumi liecina, ka mūsu gremošanas trakts ļoti ātri un efektīvi pielāgojas mūsu ēšanas paradumiem. Piemēram, ja tava ēdienkarte satur mazu tauku un cukura daudzumu, tavs organisms sāks ražot mazāk gremošanas fermentu un izdalīs arī mazāku kuņģa sulas daudzumu, kas nepieciešams ēdiena sagremošanai, jo to paveikt būs vieglāk.

Tāpēc, ja pēc šāda veselīga ēšanas plāna ievērošanas divas līdz trīs reizes nedēļā atļausies pārēsties saldumus, tavs, pie minētajiem produktiem nepieradušais, organisms, šos produktus pārstrādās krietni grūtāk. Tā rezultātā jutīsi gan gremošanas traucējumus, gan nogurumu, kas parādīsies teju nekavējoties pēc šokolādes, kūkas vai citu kārumu nobaudīšanas.

Turpinājumā piedāvājam gardas un veselīgas receptes pusdienām, kas būs draudzīgas gan figūrai, gan sniegs tik vajadzīgo enerģiju lieliem darbiem.

Mocarellas salāti ar zemenēm

Foto: Shutterstock
Svini vasaru un Mocarellas salātus pagatavo, tomātu vietā izmantojot zemenes. Pasniedz ar grauzdētu maizi vai papildini siera zemeņu salātus ar jauktām salātu lapām, rukolu, iegūstot vasarīgu zaļo uzkodu dienas vidū.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Dārza pupiņu salāti ar artišokiem un safrāna mērci sicīliešu gaumē


Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Marokas Marbellas vista

Foto: Shutterstock

Pasta ar zilo sieru, spinātiem un ciedru riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Risoto ar pētersīļiem un baziliku

Foto: Shutterstock

Vistas fileja ar sinepēm un zaļumiem

Foto: Shutterstock

Aukstā zupa itāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Pikantais spageti ar sardīnēm, olīvām un čili pipariem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pupiņu salāti ar lasi un artišokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!