Jauns dāņu pētījums kārtējo reizi pierādījis C vitamīna lielo vērtību veselības veicināšanā – zinātnieki konstatējuši, ka C vitamīna daudzums organismā, kas rodas, uzturā lietojot vairāk augļus un dārzeņus, ir cieši saistīts ar sirds slimību riska samazināšanu, raksta medicaldaly.com.
"Tiem cilvēkiem, kas uzturā lietoja vairāk dārzeņu un augļu, par 15 % samazinājās risks saslimt ar kardiovaskulārām slimībām un par 20 % samazinājās pāragras nāves risks, salīdzinājumā ar tiem, kas augļus un dārzeņus ēda reti," paziņojumā par pētījumu saka dr. Kamilla Kobulecki (Camilla Kobylecki), Klīniskās bioķīmijas departamenta vadītāja Herlev un Gentofte slimnīcā.
Bļodiņa zemeņu, liels apelsīns vai porcija sasmalcinātu brokoļu katru dienu palīdzēs uzņemt pietiekami C vitamīna. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu cilvēka organisma normālas fizioloģiskās funkcijas, veidotu audus, kā arī palīdzētu absorbēt, piemēram, tādu svarīgu vielu kā dzelzs. Tāpat C vitamīns ir svarīgs antioksidants, kas palīdz organisma šūnas aizsargāt no dažādu slimību, tostarp vēža, izraisītiem bojājumiem.