Kalcijs ir ļoti svarīga uzturviela cilvēka organismam. Visvairāk tas nepieciešams kauliem un zobiem, kā arī labai nervu veselībai, muskuļiem. Ja netiek uzņemts pietiekams kalcija daudzums, no tā var ciest galvenokārt kauli un zobi. Lai izvairītos no šādām problēmām, lietderīgi var izmantot olu čaumalas, vēsta "Mama Natural" un "The New York Times".
Olu čaumalas tiek ieteikts pagatavot pulverī un pievienot ikdienas maltītēm, jo tas ir dabīgs kalcija avots. Viena tējkarote sagatavotā olu čaumalu pulvera satur apmēram no 800 līdz 1 tūkstotim miligramu kalcija. Tomēr, to lietojot, ieteicams ievērot mērenību un dienā neēst vairāk par vienu tējkaroti šī pulvera, jo tas var kairināt gremošanas traktu.
Tiek rekomendēts, ka vecumā no 19 līdz 50 gadiem dienā jāuzņem 1000 miligramus kalcija, bet vecumā virs 50 gadiem – 1200 miligrami. Uzņemot nepieciešamo kalcija devu dienā, var būt pārliecināts, ka tā organismā pietiks visām vajadzībām. Jutīsies mierīgs un nosvērts, nebūs muskuļu sāpju vai ķermeņa stīvuma.
Kā pagatavot olu čaumalu pulveri
Būs nepieciešama viena paka (desmit olas) organisko vistu olu. Svarīgi, lai tās ir kvalitatīvas.
Olu kvalitāti var noteikt, vadoties pēc šāda padoma – jo biezāka ir olas čaumala, jo tā satur vairāk barības vielu.
Pašas olas var izmantot kulinārijai vai citām lietām, gluži kā parasti, bet pāri palikušās olu čaumalas saglabā kastītē.
Kad savāktas visu desmit olu čaumalas, rūpīgi tās nomazgā.
Ņem katlu un piepildi to ar aptuveni sešām krūzēm filtrēta ūdens un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
Vārošā ūdenī uzmanīgi liec čaumalas un vāri desmit minūtes.
Pēc tam izņem tās no ūdens un novieto uz stikla vai nerūsējoša tērauda virsmas, atstājot nožūt nakts garumā.
No rīta čaumalas ieliec cepeškrāsnī – 20 grādu karstumā uz desmit minūtēm, lai tās izžūtu pilnībā.
Tad tās liec kafijas dzirnaviņās un samal.
Noglabā tos slēgtā trauka, rūpējoties, lai tur netiktu klāt mitrums un karstums.
Raksta veidošanā izmantota informācija no mamanatural.com un nytimes.com.