brūklenes ogas
Foto: Shutterstock
Rudenī uz mežu aicina ne tikai sēnes, bet arī sārtās brūklenes. Kāpēc blakus bekām, grozā pie ziemas krājumiem, ievākt arī kādu veselīgo meža ogu? Uzzini to, iepazīstot brūkleņu labās īpašības un ārstnieciskās spējas.

Brūklenes ir organiskām skābēm un minerālsāļiem bagātas ogas, kam piemīt baktēriju iznīcinošas un pretiekaisuma īpašības.

Brūklenes satur:

  • vitamīnus А, С, Е, В;
  • organiskās skābes, piemēram, citronskābi, ābolskābi, skābeņskābi, skudrskābi;
  • vērtīgos cukurus;
  • pektīnvielas (ogļhidrātu veids);
  • mangānu;
  • kāliju un miecvielas. Miecvielas saturošus augus lieto no­vārījumu un tēju veidā kā pretiekaisuma un pretcaurejas līdzekļi, tomēr visbiežāk miecvielas lieto ārīgi mutes dobuma, smaganu, elpošanas ceļu un citu iekaisumu, kā arī apdegumu ārstēšanai.

Brūkleņu sēkliņas satur arī Omega 3 taukskābes, kas uzlabo ēstgribu un palīdz kuņģim pārstrādāt ēdienu.

Brūklenes izmanto arī saaukstēšanās un dažādu vīrususlimību profilaksei. Ogas pazemina asinsspiedienu, lieliski šķīdina žultsakmeņus un nierakmeņus, kā arī siekalu dziedzeru akmeņus. Saspiestu brūkleņu ogu kompreses izmanto krūts un ādas vēžu ārstēšanai.

Brūkleņu lapas pielieto:

  • nieru;
  • diabēta;
  • urīnpūšļa;
  • tūskas;
  • gastrīta;
  • nierakmeņu;
  • reimatisma;
  • osteohondrozes;
  • artrīta;
  • hipertonijas sākuma stadijas (hipertonija ir stāvoklis, kurā asins spiediens uz artēriju sieniņām pārsniedz normu);
  • locītavu ārstēšanai.
Foto: Shutterstock

Ārstniecībā lieto brūkleņu mētras un ogas. Ogu ievārījums, kā arī svaiga brūkleņu sula palīdz augstas temperatūras gadījumā, veicina ēstgribu un aptur caureju. Veciem un slimiem cilvēkiem ieteicams ēst tējkaroti svaigu brūkleņu vismaz piecas reizes dienā. Tas labi attīra organismu.

Saspiestas brūkleņu ogas var likt uz ādas audzējiem un augoņiem, bet šādas ārstēšanās gadījumā pirms tam jāsazinās ar ārstu.

Skaistumkopšanā brūklenes uzlabo:

  • ādas krāsu;
  • stiprina matus;
  • novērš grumbu veidošanos;
  • atsvaidzina ādu;
Maska no svaigajām ogām mitrinās, tonizēs, izlīdzinās ādas toni. Pateicoties sastāvā esošajiem antioksidantiem, āda izskatīsies svaigāka. Matu skalošana ar brūkleņu ogu un lapu novārījumu palīdzēs uzlabot matu un galvas ādas stāvokli.

Rudenī, līdz ar aukstumu iestāšanos, ogu uzlējums var palīdzēt saaukstēšanās gadījumā. Brūklenes pazemina asinsspiedienu, lieliski šķīdina žultsakmeņus un nierakmeņus, kā arī siekalu dziedzeru akmeņus. Saspiestu brūkleņu ogu kompreses izmanto krūts un ādas vēžu ārstēšanai.

Kaltētu brūkleņu lapu un ogu pulveris aptur asiņošanu, bet lapu un ogu tēja ārstē nervozitāti, klepu, bronhītu un pat kašķi.

Bagātas ir pašmāju ogas un to ārstnieciskās spējas. Izvairoties no rudens vējiem, brūklene ir labs palīgs cīņā ar nevēlamu saaukstēšanos, tāpēc šeit būt pāris padomi, kā garšīgi pagatavot vērtīgo vitamīnu bumbu katra gaumei.

Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci

Foto: DELFI
Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!

Lasīt vairāk

Brūkleņu plātsmaize ar mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock
Īsti rudenīgs gardums – plātsmaize ar svaigajām brūklenēm un cukurotām mandeļu skaidiņām pa virsu. Mīklai pievienotais kanēlis piešķirs patīkamu aromātu. Baudīt kopā ar kādu krūzi siltas tējas.

Lasīt vairāk

Mieža putraimu rauga pankūkas ar cidoniju panna cotta un brūkleņu kečupu

Foto: Publicitātes foto
Recepti piedāvā restorāna “Elements” šefpavāre Svetlana Riškova. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījums ar āboliem

Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.

Lasīt vairāk

Brūklenes sīrupā

Foto: Shutterstock
Brūklenes sīrupā pasniedz ar ceptu gaļu, mājputniem, medījumiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!