bietes, biešu sula
Foto: Shutterstock
Rudens lutina cilvēkus ar dažādiem gardumiem, un viens no veselīgajiem kārumiem - biete noteikti ir jāēd pēc iespējas vairāk. Bietē ir daudz un dažādi vitamīni un vielas, kas stiprina organismu, sagatavo ziemai un nomierina pēc saspringtas darba dienas. Kādas vērtības atrodamas bietē un kāpēc to vajadzētu ēst? Skaidro uztura speciāliste Gita Ignace.

Bietes satur

  • cukurus - glikozi, fruktozi un saharozi (līdz 25%);
  • organiskās skābes - citronskābi, skābeņskābi un ābolskābi;
  • dažādus olbaltumus;
  • vitamīnus B, BB, C, P, PP;
  • karotinoīdus - augu oranži sarkanie pigmenti, kas piedalās šūnu elpošanas, augšanas, vairošanās un fotosintēzes procesos;
  • folijskābi - vitamīns, kas nepieciešams imūnsistēmas un sirds un asinsvadu sistēmas normālai attīstībai un darbībai;
  • pektīnus;
  • šķiedrvielas;
  • aminoskābes - lizīnu, valīnu, arginīnu, histidīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!