bērns, makaroni, pārsteigums, apetīte
Foto: Shutterstock
Kāpēc tad, kad attaisīta čipsu paka, tās saturs pazūd pāris minūšu laikā? Kāpēc ceļojumiem domātie, aplejamiem makaroni garšo daudz labāk par mājās gatavotiem? Šie produkti satur e vielu E 621, par ko dzirdēti briesmu stāsti un leģendas, bet kas tad īsti ir neveselīgs - produkts vai atsevišķa viela tā sastāvā?

Kas ir E621?

Mononātrija glutamāts jeb E621 ir garšas pastiprinātājs, ko izmanto daudzos produktos, lai uzlabotu to dabīgo garšu.

Glutamāta piešķirto unikālu garšu sauc par "umami", un tā ir zinātniski atzīta par piekto pamata garšu kopā ar saldu, skābu, sāļu un rūgtu.

E 621 ir garšas pastiprinātājs. Tas liek mums apēst vairāk, jo ēdiens garšo daudz labāk. Viennozīmīgi nav definēts, kas slikts notiek ar organismu, ja tiek lietots mononātrija glutamāts.
Guna Rijkure

Glutamāts ir galvenais olbaltumvielu komponents, tas dabiskā veidā atrodas praktiski visā olbaltumvielu saturošā pārtikā:

  • lopu, mājputnu gaļā;
  • jūras veltēs;
  • dārzeņos;
  • pienā.

Avots: food-info.net.

Vai nātrija glutamāts ir bīstams?

Cilvēku viedoklis par to, mononātrija glutamāts ir nekaitīgs vai bīstams dzīvībai krasi atšķiras. Daļa ļaužu uzskata, ka E 621 jūtīgākajiem cilvēkiem var radīt vājumu un paātrinātu sirdsdarbību, tautā to sauc par "ķīniešu-restorāns-sindromu", tomēr tā arī zinātniski nav pierādīts, ka šīs reakcijas tiešām izraisa glutamāts.

Glutamāta daudzums, ko izmanto pārtikas produktos, parasti ir robežās no 0,1% līdz 0,8% no pārtikas produkta porcijas. Glutamīskābe ir viena no 20 aminoskābēm, kas veido olbaltumvielas. No uztura viedokļa to sauc par nebūtisku aminoskābi, kas nozīmē, ka tā sintezē mūsu organismā.

Jutīgums pret mononātrija glutamātu uzkrājas cilvēka organismā, līdz tiek sasniegts tas, ko sauc par "jutīguma slieksni", tajā brīdī vielai ir atkarību izraisošas pazīmes, kas tad arī liek apēst vairāk pārtikas, nekā dabīgi organismam nepieciešams.
Rasels Bleiloks

Jaunākie pētījumi ir pierādījuši, ka pārtikas atvasināts glutamāts ir galvenais enerģijas avots zarnās. Zarnām ir liela glutamāta ''apetīte''. Ir pierādīts, ka no visa ar pārtiku apēstā glutamāta tikai aptuveni 4% nokļūst organismā. Tas nozīmē, ka pārējais glutamāts tiek izvadīts caur zarnām.

"E 621 ir garšas pastiprinātājs. Tas liek mums apēst vairāk, jo ēdiens garšo daudz labāk. Viennozīmīgi nav definēts, kas slikts notiek ar organismu, ja tiek lietots mononātrija glutamāts, bet, kā jau vienmēr, jāatceras, ka tikai sabalansēts un daudzveidīgs uzturs ir veselīgs uzturs, viss, ko lietojam pārmērīgi ir neveslīgs un kaitē mūsu organismam,'' skaidro uzutra speciāliste Guna Rijkure.

Starp mītiem un patiesību, ko iesaka uztura speciālists?

Cilvēki ir sūdzējušies par E 621 radītiem simptomiem:

  • dedzināšanas sajūtas mutē;
  • vājums rokās un kājās;
  • galvassāpēm;
  • kuņģa darbības traucējumiem;
  • nātreni vai citām alerģiska tipa reakcijām uz ādas;
  • aizkaitināmību;
  • bezmiegu;
  • depresiju;
  • migrēnu;
  • astmu;
  • redzes pasliktināšanos;
  • vēdergraizēm.
Foto: Shutterstock
Tiek paņemta otrā, trešā un ceturtā porcija, kas organismam nav nepieciešama, bet cilvēks nespēj atturēties no izteiktās garšas, pie kā "vainīgs" E 621. Lielākais ļaunums ir tas, ka, pārāk daudz apēdot, cilvēks pieņemas svarā.
Guna Rijkure

E 621 pievieno:

  • čipsiem;
  • ātri pagatavojamām sausajām zupām;
  • aromatizētām nūdelēm;
  • iesala ekstraktam;
  • rauga ekstraktam;
  • sojas mērcei;
  • želatīnam un aromatizētājiem;
  • vistas, dūmu, liellopu gaļai, cūkgaļai;
  • pikantiem pārstrādātiem pārtikas produktiem.
Avots:
foodrenegade.com

"Mononātrija glutamāts pastiprina produkta galveno garšu. Cilvēkam tik daudz apēst nemaz nekārotos, bet garša apbur, mutē ir siekalas un tiek paņemta otrā, trešā un ceturtā porcija, kas organismam nav nepieciešama, bet cilvēks nespēj atturēties no izteiktās garšas, pie kā ''vainīgs'' E 621. Lielākais ļaunums ir tas, ka, pārāk daudz apēdot, cilvēks pieņemas svarā,'' atklāj Rijkure.

Foto: Shutterstock

Mononātrija glutamāts nav veselīgs, tomēr pati viela nav tā, kas cilvēka organismam nodara kaitējumu, vismaz pagaidām pētījumi to nav pierādījuši. Līdzīgi kā ar atkarību raisošām vielām, E 621 pastiprina vēlmi uzņemt, apēst vairāk, nekā nepieciešams. Glutamāts pievienots produktiem, kas paši par sevi nav veselīgi, piemēram, kartupeļu čipsi, līdz ar to pastiprināta vēlme apēst vairāk, nekā īstenībā gribas, noved pie liekā svara problēmām.

Paaugstināts svars izraisa diskomfortu un neskaitāmas veselības problēmas un to skaitā ir arī dažas no cilvēku izteiktajām sūdzībām, kurās vaino mononātrija glutamātu. Lai nekaitētu savam organismam, svarīgi atcerēties, ka laba daudz nevajag un vairāk jākontrolē procijas izmērs, tad pašsajūta nepasliktināsies un organisms neuzņems neko lieku. Tāpat nedrīkst aizmirst par fiziskām aktivitātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!