Foto: DELFI

Augstpapēžu kurpes ir sievietes vājība, bet kur paliek rūpes par veselību? Viena no 10 sievietēm nēsā augstpapēžu kurpes trīs reizes nedēļā, un trešdaļa ir savainojusies ar šīm kurpēm kājās, liecina informācija osteopathic.org. Augsti papēži ir viens no galvenajiem faktoriem, kas izraisa kāju un pēdu veselības problēmas sievietēm, trešdaļa no šīm sievietēm pastāvīgi cieš no sāpēm, bet turpina nēsāt kurpes, tādējādi pasliktinot situāciju.

Regulāra augstpapēžu valkāšana var izraisīt nervu bojājumus, kāju muskuļu pārslodzi, spazmas, osteoartrītu, plantāro fascītu, ceļgalu bojājumus un muguras sāpes.
Natālija Nevinsa

Šī brīža sieviešu mode ir pārspīlēta un, domājot par izskatu, cilvēki ir aizmirsuši par veselību. Pārspīlēti augstie papēži, kas atgādina naglas, ne tikai dramatiski deformē sieviešu pēdas, bet arī nerada komfortu to nēsātājām. Acīmredzami šīs kurpes nav ērtas, bet ko tās nodara ne tikai pēdu, bet visa ķermeņa veselībai? Ja sieviete ikdienā regulāri staigā augstpapēžu kurpēs, viņa veicina un attīsta ilglaicīgas veselības problēmas.

"Regulāra augstpapēžu valkāšana ilglaicīgi nostāda kāju pirkstus nedabiskā pozīcijā, kas izraisa dažādas kaites - no ieaugušiem nagiem līdz neatgriezeniskiem kāju cīpslu bojājumiem. Ilglaicīgi balansēts svars uz pēdas priekšējās daļas var izraisīt nervu bojājumus, kāju muskuļu pārslodzi, spazmas, osteoartrītu, plantāro fascītu, ceļgalu bojājumus un muguras sāpes, " saka osteopāte Natālija Nevinsa (Natalie Nevins).

Plantārais fascīts ir pēdas saites (fascijas) iekaisums. Izpaužas kā sāpes papēdī.

Ja nēsā kurpes, kuru papēdis ir augstāks par pieciem centimetriem, svars tiek pārdalīts uz pēdas priekšējo daļu, nedabīgā pozā novietota arī pēda; svars ir palielināts uz pirkstiem, ķermenis saliecies uz priekšu. Lai to kompensētu, stāja tiek mainīta, mazliet atliecoties atpakaļ un kājas ieliecot ceļos - šāda poza var kaitēt muguras lejasdaļas, ceļgalu un gūžu veselībai.

Foto: Shutterstock

"Stājas izmaiņu laikā mugurkauls izdara spiedienu uz muguras nerviem, kas var radīt išiasu," norāda Nevinsa.

Išiass jeb sēžas nerva iekaisums rada diezgan spēcīgas un nepatīkamas sāpes, kā rezultātā bieži tiek apgrūtināta vai pat kļūst neiespējama staigāšana. Sēžas nervs ir lielākais nervs, kas sākas no nervu saknēm muguras smadzenēs, iet tālāk pa sēžas rajonu un turpinās uz leju pa kājas aizmuguri.

Ja tomēr nevar izvairīties no augstpapēžu kurpju vilkšanas uz darbu, noteikti nenēsāt tās visu dienu, piemēram, braucot mašīnā pārvilkt uz sporta apaviem vai ko ērtāku.
Natālija Nevinsa

"Katru reizi, kad sieviete uzvelk šos apavus, kas ierobežo dabisko pēdas formu, pastāv risks izjust sāpes. Daudzas sievietes, kas nēsā augstpapēžu kurpes cieš no Ahileja cīpslas sāpēm, jo, kad papēdis ir ielikts kurpē, tas tiek saspiests un laika gaitā rodas sāpes, " skaidro osteopāte

Iekaisums, kas veidojas virs Ahileja cīpslas, piestiprināšanas vietā, pie papēžkaula, ir tā saucamais papēžkaula brusits. Ortopēds Juris Jukonis skaidro, ka biežākais tā iemesls ir pārslodze dažādu sporta nodarbību laikā vai tas, ka, nēsājot šaurus apavus ar augstu papēdi, pie papēžkaula izauguma vietā attīstās brusas iekaisums, kas rada asas sāpes.

Ieteikumi veselām pēdām:

  • Jāizvēlas atbilstoši apavi. Labāk ikdienā nēsāt kurpes ar trīs centimetrus augstu papēdi, kas tikai simboliski padara sievieti garāku, tomēr kāja izskatās eleganta un pats galvenais, jūtas ērti. Ieteicams izvēlēties platu papēdi, kas vienlīdzīgāk sadala svaru.
  • Noteikti jāiegādājas mīkstas starpzoles, lai samazinātu ietekmi uz ceļgaliem.
  • Nenēsāt kurpes, kas ir mazliet par lielu, lai pēda neslīdētu uz priekšu un uz pirkstiem nebūtu lieka spiediena. Tāpat jāpārliecinās, ka kurpes nav par šauru, lai nedeformētu pēdas formu.
  • Vislabāk augstpapēžu kurpes vilkt svētku dienās, nevis ikdienā.
  • Ja tomēr nevar izvairīties no augstpapēžu kurpju vilkšanas uz darbu, noteikti nenēsāt tās visu dienu, piemēram, braucot mašīnā pārvilkt uz sporta apaviem vai ko ērtāku.
  • Jāizvingrina un jāatpūtina pēdas. Birojā neviens nepamanīs,ka pusstundu kādam būs novilktas kurpes un pēdas varēs atpūsties.

Jāizvērtē savu apavu kvalitāte un atbilstība jau tagad, lai izvairītos no veselības problēmām nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!