Foto: Shutterstock

18. septembrī Latvijā pirmo reizi atzīmēs ģenētisko slimību dienu. Tirdzniecības centrā Galleria Riga tai par godu notiks izzinoši pasākumi, ko rīko biedrība ģenētiski pārmantoto slimību pacientiem un līdzcilvēkiem "Saknes".

Pulksten 16.00 PopUp galerijā, kas atrodas t/c Galleria Riga 6. stāvā, pasākumu atklās biedrības "Saknes" vadītājs Juris Beikmanis, tad ar muzikālu priekšnesumu priecēs operdziedātāja Evita Zālīte, bet pēc tam sekos ģenētiķes Zitas Krūmiņas lekcija par ģenētiskajām slimībām, to iemesliem un aprūpes pieejamību pacientiem.

Klātesošos uzrunās arī invazīvais kardiologs Ainārs Rudzītis, kurš specializējies iedzimto un strukturālo sirds slimību ārstēšanā, bet par juridiskajām nepilnībām un pacientu tiesībām stāstīs biedrības "Saknes" vadītājs, praktizējošs jurists Juris Beikmanis.

Interesentiem būs iespēja aizpildīt anketu un kļūt par "Saknes" biedru, iegūt savā īpašumā pirmo avīzi "Saknes". Būšot izveidots speciāls bērnu rotaļu laukums, kur mazie varēs zīmēt, un palutināt savus vēderus ar tēju, kafiju, veselīgiem cepumiem un āboliem.

Tieši šajā datumā arī citās valstīs, piemēram Lielbritānijā un Austrālijā notiek labdarības un sabiedrības informēšanas akcijas.

Vispazīstamākā no ģenētiski pārmatotām slimībām ir celiakija un hemofīlija, taču ir arī tādas reti sastopamas slimības kā Hantera sindroms vai Gošē. Visbiežāk tās ir ģenētiski mantotas, bet nereti gēnos vai hromosomās notiek arī pirmatnējā mutācija – kādā gēnā vai hromosomā ir neatgriezenisks bojājums. Ar šīm slimībām cilvēkiem jāsadzīvo visu mūžu, un – jo ātrāk tās atklāj, jo pilnvērtīgāka un garāka ir viņa dzīve.

Vairāk informācijas meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!