Foto: Foto no personīgā arhīva
Ēšanas paradumi nu jau ir viena no lietām, kas raksturo cilvēku – kāds, vienmēr skrienot, ēd maizītes sabiedriskajā transportā, kāds gatavo tikai mājās, kāds ir veģetārietis, vēl kāds vegāns. Izvēļu ir daudz. Viens no ''modes kliedzieniem'' ir bezglutēna uzturs, kas daudziem nav izvēle, bet piespiedu diēta. Arī Līvai ir veselības problēmas, kas neļauj uzturā lietot miltu produktus. Kas īsti ir celiakija, kā tas ir – pēkšņi izslēgt no uztura latviešu pamata ēdienu, un ko ēst maizes vietā?

Līva ir skaista, dzīvespriecīga un sabiedriska studente no Jelgavas, kas jau vairākus gadus slimo ar celiakiju – gremošanas trakta slimību, kura liedz cilvēkam uzturā lietot pārtikas produktus, kas satur glutēnu – rudzu, miežu un kviešu olbaltumvielas. Parasti celiakija ir iedzimta, bet, ja tā ir vieglā formā, cilvēks var nodzīvotu visu mūžu, nezinot, ka sirgst ar šo kaiti. Meitene studē Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārtikas produktu tehnoloģiju un pēc lekcijām strādā par bārmeni un viesmīli restorānā "Plate".

Vēdersāpes, kas noveda līdz bezsamaņai

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!