Pēdējā laikā, pievēršot pastiprinātu uzmanību produktu sastāvam, pamanu, ka palmu eļļa, no kuras ārsti iesaka izvairīties, ir ļoti daudzos tautā iecienītos produktos: ķiploku grauzdiņos, biezpiena sieriņos, šokolādēs, siera izstrādājumos un kur tik vēl ne. Ārste un uztura zinātniece Guna Havensone stāsta, kādēļ no produktiem, kas satur palmu eļļu, vēlams izvairīties.
"Ir nepiesātinātie un piesātinātie tauki, vienkārši runājot, labie un ir sliktie tauki. Nepiesātinātie tauki, piemēram, Omega-3 un Omega-6 taukskābes, organismam ir nepieciešami un nāk par labu veselībai, savukārt piesātinātie veicina holesterīna uzkrāšanos organismā un palielina dažādu sirds - asinsvadu sistēmas slimību attīstības risku," skaidro Guna Havensone.
"Nav tādas eļļas, kas sastāvētu tikai no viena veida taukiem, taču atšķiras to proporcija. Kukurūzas, saulespuķu, rapšu un olīveļļā ir stipri vairāk veselībai labvēlīgo nepiesātināto tauku, bet palmu eļļā vismaz 50 procentu ir piesātinātie tauki. Vēl vairāk piesātināto tauku ir kokosriekstu eļļā. Pēc tam seko sviests un speķis. Parasti saka – neēdiet dzīvnieku taukus, ēdiet augu taukus, jo tie ir daudz veselīgāki. Tomēr tā ir pārāk vienkāršota pieeja, jo ir divi lieli izņēmumi – palmu un kokosriekstu eļļa."