Foto: Shutterstock

Kurš gan nav dzirdējis, ka C vitamīns stiprina imunitāti un pietiekams tā daudzums ir ļoti svarīgs saaukstēšanās sezonā, lai organisms spētu pretoties vīrusiem. Neskaitāmas reklāmas mudina pirkt C vitamīnu saturošus uztura bagātinātājus, lai pasargātu sevi no saslimšanas. Jautājām ģimenes ārstam un klīnikas "Alma" vadītājam Andrim Lasmanim, vai nākas saskarties ar tādu problēmu kā C vitamīna deficītu.

C vitamīns, saukts arī par askorbīnskābi, ir ūdenī šķīstošs vitamīns. Mūsu organisms pats to nespēj sintezēt, tādēļ to nepieciešams uzņemt ar pārtikas produktiem. Visbagātīgākais C vitamīna avots ir svaigi augļi, ogas un dārzeņi, piemēram, upenes, dzērvenes, kivi, citrusaugļi, paprika un kāposti.

"Savas 50 gadu prakses laikā nevienam pacientam neesmu konstatējis C vitamīna deficītu," atzīst Lasmanis. "Cingu jeb C vitamīna deficītu senākos laikos novēroja jūrniekiem, kas garo braucienu laikā ilgstoši pārtika tikai no sausiem produktiem, ļoti nepilnvērtīga uztura."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!