Dzenoties pēc dažādiem ārzemju 'superfūdiem" jeb brīnumproduktiem, kā godži ogas, čia sēklas un makas sakne, reizēm piemirstam, ka arī mūsu pašu zeme piedāvā daudz ārkārtīgi vērtīgu produktu. Šis gads ir atnesis dāsnu ābolu ražu, un tie joprojām ir pārpilni vitamīniem, minerālvielām un citiem vērtīgiem elementiem, kuru daudzums gan, ilgstoši sārtvaidžus uzglabājot, pakāpeniski saruks. Rutks.lv apkopoja informāciju par to, kāpēc grauzt ābolus ir ļoti veselīgi.
Āboli ir labs šķiedrvielu avots. Produkti, kuru 100 grami satur 3 gramus šķiedrvielu, tiek uzskatīti par labiem šķiedrvielu avotiem, bet tādi, kuru 100 gramos ir 5 grami šķiedrvielu, par lieliskiem šķiedrvielu avotiem. 100 gramus smagā ābolā ir 4 grami šķiedrvielu, kas ir diezgan labs skaitlis, vēstī Huffingtonpost.com.
Āboli satur arī A vitamīnu un B grupas vitamīnus, kalciju, dzelzi un magniju. Protams, visveselīgāk ir ēst svaigus ābolus, bet, lai tie neapniktu, lūk, dažas garšīgas receptes, kur tos var likt lietā!
Ābolu šķēlītes ar šokolādes glazūru
Kraukšķīgie āboli saldas šokolādes glazūrā ar gardiem krikumiem. Jautra, pavisam vienkārša un ātri pagatavojama uzkoda, kas patiks ne vien bērniem, bet arī pieaugušajiem. Noderēs kā vienkāršs našķis dienās, kad gribas ko saldu, vai likšanai uz galda kādā bērnu ballītē.
Ābolmaize ar valriekstiem
Burvīga ābolkūka, kuras garšu bagātinās citronu sula un drupināti valrieksti. Piemērota nelielām viesībām un mājīgai ģimenes pasēdēšanai ar tēju un siltu, smaržīgu abolkūkas gabaliņu.
Trauslie ābolu pīrādziņi
Neticami trauslie ābolu pīrādziņi būs gards našķis vēlās brokastīs vai pie pēcpusdienas tējas. Ja vēlies pīrādziņus cept brokastīs, pagatavo mīklu vakarā un pa nakti noglabā ledusskapī. Arī ābolu pildījumu sagatavo jau iepriekšējā vakarā, bet no rīta visus pārsteidz ar karstiem ābolu pīrādziņiem. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 20-25 pīrādziņi.
Cepti āboli ar karamelizētām auzu pārslu drupačām
Gards rudens deserts. Āboli krāsnī tiek likti divas reizes - vispirms cepti ar kanēli un cukuru, pēc tam ar auzu pārslu drupačām. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.
Fotorecepte: Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci
Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.