Ikviens no mums ir dzirdējis par tā dēvētā "fastfūda" nelabvēlīgo ietekmi uz veselību. Taču, kad, atrodoties ārpus mājām, sāk burkšķēt vēders un mocīt izsalkums, doma par hamburgera notiesāšanu nez kāpēc piepeši šķiet viskārdinošākā, un ceļš ved pa taisno uz kādu ātrās ēdināšanas restorānu. Iekožoties apetītlīgajā burgerī, no galvas nez kur ir izkūpējusi visa iepriekš lasītā informācija par to, ka "fastfūds" veicina aptaukošanos un palielina sirds un asinsvadu slimību, diabēta, kā arī citu veselības problēmu attīstības risku. Portāla Zdorovieinfo.ru komanda, aptaujājot speciālistus, izpētījusi, kas notiek organismā stundu pēc hamburgera baudīšanas. Varbūt tas turpmāk liks ātrās ēdināšanas iestādēm mest līkumu.
Pirmās 10 minūtes
Standarta burgers satur aptuveni 540 kilokalorijas, un izraisa strauju glikozes līmeņa celšanos asinīs. To notiesājot, organismā lielā daudzumā izdalās tā dēvētais "laimes hormons" dopamīns, kas rada tūlītēju labsajūtu. Līdzīgi uz organismu iedarbojas narkotikas – arī tās izraisa dopamīna līmeņa paaugstināšanos un labsajūtu, tādēļ cilvēkam rodas vēlme atkārtot to lietošanu. Zinātnieki izpētījuši, ka arī "fastfūds", līdzīgi kā narkotikas, izraisa atkarību. Ja vienreiz esi nobaudījis hamburgeru, noteikti gribēsi vēl. Par to vairāk lasi šeit.
Pēc 20 minūtēm
Pēc 30 minūtēm
Ar "fastfūdu" uzņemot daudz sāls, nierēm kļūst grūti to izvadīt no organisma. Lai spētu izšķīdināt un izvadīt lielusāls daudzumu, organisms spiets aizturēt audos lielu daudzumu ūdens. Palielinoties šķidruma daudzumam asinsvadu sistēmā, palielinās arī slodze sirdij, kurai tas viss jādzen. Tādējādi sāls izraisa paaugstinātu asinsspiedienu, kas, kā zināms, ilgtermiņā var draudēt ar sirds slimībām un pat insultu.
Pēc 40 minūtēm
Turklāt pēc burgera baudīšanas no vienkāršajiem ogļhidrātiem (piemēram, kukurūzas sīrupa, kas ir bulciņu sastāvā) asinīs strauji ceļas glikozes līmenis, kas rada enerģijas pacēlumu, taču tas nav uz ilgu laiku. Tikko cukura līmenis ir nokrities, atgriežas bada sajūta. Parasti tas ir aptuveni pēc 40 minūtēm.
Pēc stundas
Situāciju vēl vairāk pasliktina fakts, ka burgers lielā daudzumā satur piesātinātos jeb "sliktos" taukus, ko organisms nevar sašķelt un kas ir atbildīgi par aterosklerozes veidošanos (asinsvadu sašaurināšanos, holesterīnam izgulsnējoties to sieniņās).