Āda ir kā spogulis, kurā pēdas atstāj kaitīgie ieradumi, nepilnvērtīgs uzturs un veselības problēmas. Pumpas, pelēcīga sejas krāsa un pāragras novecošanās pazīmes – tie ir ādas signāli, ka kaut kas dzīvesveidā jāmaina. Viens no būtiskākajiem nosacījumiem, lai āda būtu vesela un skaista, ir pilnvērtīgs uzturs. Portāls Medaboutme.ru apkopojis ādas veselībai svarīgākos produktus.
Ūdens
Visticamāk, ikviens ir dzirdējis, ka diennaktī cilvēkam vajadzētu izdzert pusotru līdz divus litrus ūdens, taču diemžēl ikdienas steigā bieži vien par to aizmirstam. Jāpiebilst, ka kafija, melnā tēja un citi kofeīnu saturoši dzērieni neskaitās, jo tiem ir urīndzenoša iedarbība, tātad to ietekmē ūdens daudzums organismā drīzāk samazinās, nekā palielinās.
Skābpiena produkti
Tādēļ, ja vēlies, lai āda izskatītos labi, parūpējies, lai tavā ikdienas uzturā ietilptu skābpiena produkti, kas vajadzības gadījumā novērsīs zarnu mikrofloras disbalansu. Veselīgo zarnu mikrofloras līdzsvaru var izjaukt vīrusu (piemēram, rotavīrusa) un baktēriju izraisītas zarnu trakta infekcijas, antibiotiku lietošana vai nepiemērota diēta (neveselīga ēšana, strikta diēta utt.).
Pupiņas, graudi un sēklas
Diedzētas pupiņas, kviešu un auzu graudi, sezama, linu un citas sēklas, kā arī mērcētas mandeles, pekanrieksti, valrieksti un citi rieksti koncentrē sevī teju visus Mendeļējeva tabulas vērtīgos elementus, vitamīnus, nepiesātinātās taukskābes un citas bioloģiski aktīvas vielas.
Arī riekstus iesaka izmērcēt, lai tie atdzīvotos. Protams, nevajag gaidīt, ka tie sāks dīgt. Nemērcēti rieksti ir sausi, tādēļ gremošanas traktam ar tiem grūti tikt galā.
Vakarā riekstus iemērc vēsā ūdenī, bet nākamajā rītā ūdeni nolej. Noskalo riekstus vēlreiz zem vēsa, tekoša ūdens, nosusini salvetē un vari baudīt. Mērcētus riekstus var nedēļu uzglabāt ledusskapī.
Augļi un dārzeņi
Lai pasargātu ādu no pāragras novecošanās, ir svarīgi uzturā iekļaut pēc iespējas vairāk augļu un dārzeņu, jo tie ir bagātīgi ar antioksidantiem – vitamīniem, minerālvielām un fermentiem, kas spēj iznīcināt brīvos radikāļus. Pazīstamākie no antioksidantiem ir C vitamīns un E vitamīns, selēns, cinks un bēta karotīns.
Zaļumi un saknes
Minētos garšaugus pievienot pie salātiem, zupām un citiem ēdieniem nenāks par ļaunu nevienam, jo tie satur ļoti daudz ādas veselībai vērtīgu vielu. Savukārt, piemēram, pelašķu tēju iekšķīgi lieto dažādu ādas slimību un bojājumu, piemēram, furunkulu, grūti dzīstošu brūču un trofisko čūlu ārstēšanai, vienlaikus lietojot uzlējumu ārīgi bojāto vietu apmazgāšanai, kompresēm un peldēm. Salvijas tējai ir pretiekaisuma, pretmikrobu, pretsēnīšu, antialerģiska, kā arī antioksidanta iedarbība. Uzlējumu lieto arī ārīgi. Visbeidzot staģes tēja veicina toksīnu izvadi no organisma un tai piemīt iekaisumu mazinoša iedarbība.
Papildus izmantota informācija no portāla LatvijasDaba.lv un Drpakalns.lv.