Tāpat zināmu slodzi nācies izturēt aknām, cīnoties ar visu lieko un kaitīgo, kas nonācis mūsu ķermenī. Tomēr ir daudz un dažādu paņēmienu, kā uzlabot aknu darbību. Turklāt tā rezultātā uzlabojas arī veselības stāvoklis kopumā, paātrinās vielmaiņa un normalizējas svars.
Lai palīdzētu aknām darboties labāk, uzturā var iekļaut produktus ar rūgtenu garšu – piemēram, greipfrūtus. Par lieliskiem aknu darbības uzlabotājiem tiek uzskatīti arī burkāni un kāposti, valrieksti, olīveļļa un kurkuma, kas palīdz atjaunoties aknu šūnām. Tāpat var dzert ķirbju un burkānu sulu. Savukārt no zāļu tējām lieti noderēs kumelītes un kliņģerītes.
Protams, aknu darbību uzlabos arī atslodzes dienu ieturēšana. Jāmin, ka 2016. gada janvāris iesācies dilstoša Mēness zīmē un jau 1. janvāra rīts bijis teicams brīdis, lai pārskatītu savu ēdienkarti un nepieciešamības gadījumā ieviestu tajā izmaiņas. Gadījumā, ja gada sākums tomēr aizvadīts, baudot arvien jaunas garšas, veselīga dzīvesveida ievērošanu nebūt nevajag atlikt. Līdz 10. janvārim un arī mēneša beigās no 24. līdz 31. janvārim Mēness būs dilstošs, tāpēc, ievērojot mērenību ēšanā, šai laikā būs vieglāk šķirties no liekajiem kilogramiem, kā arī organisma attīrīšanās process noritēs vieglāk un raitāk.
Jāpiebilst, ka laika posmā no 10. līdz 24. janvārim Mēness, savukārt, augs, tāpēc diētas un ierobežojumus ēšanā ievērot būs grūtāk. Organisms būs noskaņots uz enerģijas uzkrāšanu un arī nelabprāt šķirsies no visa liekā, tāpēc šajā laikā ir svarīgi rūpīgi sekot tam, kas nonāk uz mūsu šķīvjiem. Vēlams, lai maltītes būtu vieglas, vitamīniem bagātas un veselīgas.
Lūk, atslodzes dienu grafiks janvārim, kā arī gardas receptes un to apkopojumi no Tasty.lv virtuālās pavārgrāmatas! Lai veselīgs un enerģijas bagāts gada pirmais mēnesis!
Ķirbis ir uz palikšanu: 12 receptes krājumu notiesāšanai
Jāatzīst, šogad ir īsta ķirbju pārpilnība. Vēl tagad pa kādam oranžam eksemplāram var sastapt virtuvē. Mēs paejam tam garām, paskatāmies un nodomājam: "Vēlāk kaut ko uztaisīšu!" Lai domas novestu pie darbiem, ir jāķeras pie lietas – decembrī joprojām ir aktuālas ķirbju ēdienu receptes.
Krāsaini un dzīvespriecīgi ēdieni gada aukstajam laikam, kas ārstē un stiprina imunitāti
Koši, piesātinātu krāsu dārzeņi un augļi uz šķīvja ne tikai priecē ēdāja acis, bet to krāsa spēj pastāstīt arī par ēdiena vērtīgumu. Katras krāsas dārzenis pilda atšķirīgu funkciju organisma veselības nostiprināšanā.
Smūtiju bļodiņas jeb 'smoothie bowls': citādāk pasniegtās brokastis, kas jāizmēģina
Tiem, kuri seko līdzi ēdienu gatavošanas tendencēm dažādos sociālajos tīklos, zinās, ka ik pa laikam uzliesmo kāda tendence, kuru ik dienas tad arī nākas redzēt visur – Pinterest, Instagram un pat uz Facebook "sienas". Viens šāds ēdiens, kas šķiet, ir uz palikšanu veselīgo maltīšu gatavotāju un baudītāju vidū, ir smoothie bowls jeb smūtiju bļodiņas. Jau esam pazīstami ar blendētajiem kokteiļiem smūtijiem, kurus lej garās glāzēs un kāri bauda dzerot. Bļodiņas, izrādās, ir nākamā pakāpe.
Sulīgo kāpostu sezona ziemā. 17 idejas saldi un skābi kāpostainām maltītēm
Kāpostu var godīgi saukt par latviešu ziemas sezonas dārzeni. Tas lieliski saglabājas visas ziemas garumā, un pat pavasarī reizēm nobriedušās rudens galviņas nemaz nav sliktākas par jaunajiem pavasara kāpostiem.
Kāpostu tīteņi, sacepumi un plācenīši. 14 vienkārši pagatavojamas maltītes ar kāpostiem
Dažādos veidos cepti un sutināti kāposti ir lieliski ar to, ka, jo biežāk tos sasilda, jo gardāki tie paliek. Kāpostus var satīt ne tikai tīteņos, tos var cept plācenīšos, pievienot dažādiem sacepumiem un izcept cepeškrāsnī.
Kāposti kreptīgās zupās, sautējumos, salātos un ne tikai. Ducis ideju sātīgām vakariņām
Mājās vārīts dārzeņu, vistas un liellopa buljons. Kurus gaļas gabaliņus likt katlā?
Zupu sezona rit pilnā sparā, tāpēc neizpaliek arī pārdomas par to, kādu buljonu labāk izvēlēties to pagatavošanai. Skaidrs ir viens – buljona kubiņi un buljons koncentrētas želejas formā nebūt nav sliktākais variants, taču tas ir domāts steidzīgajiem un mazliet slinkajiem gatavotājiem, kuri nav gatavi pavadīt ilgu laiku pie plīts. Taču tie, kuri ir apņēmušies buljonu vārīt paši, zinās, ka visa maģija slēpjas pareizajā gaļas gabaliņu izvēlē, vārīšanas laikā un pacietībā.
Citādāki paša gatavoti čipsi – ar ko vēl var aizvietot kartupeli kraukšķīgajā uzkodā?
Interesanti, cik mēs bieži noejam veikalā gar čipsu paku plauktu un pie sevis nodomājam: "Tos taču var pagatavot mājās un daudz lētāk!" Sava daļa taisnības, protams, ir. Bet mājās gatavotiem čipsiem ir arī papildus vērtība – tie būs daudz, daudz garšīgāki, ar garšvielu kombinācijām var eksperimentēt un galu galā, patīkama apziņa, ka uzkodu esi pagatavojis pats.
Padomi perfektam, mājās gatavotam humusam
Humuss jau sen vairs nav sveša lieta – smalki malto piedevu, kas papildināta ar dažādām garšvielām, jau kādu laiku var manīt arī mūsu pašu veikalu plauktos. No turku zirņiem jeb aunazirņiem gatavotais gardums, kuru smērēt uz maizītēm, ēst kopā ar gaļas plācenīšiem vai dārzeņiem, ir itin viegli pagatavojams arī mājās. Princips ir pavisam vienkāršs – vēlamās sastāvdaļas saber ēdiena smalcinātājā, pāris minūtes blendē, un viss. Gluži tāpat, kā to dara ar pesto. Taču, lai viss izdotos lieliski, vienmēr ir lietas, kas jāievēro.