Pastāv uzskats, ka viss garšīgais ir neveselīgs. Tā nav! Ir kaudzēm ļoti gardu veselīgu produktu, ar ko aizvietot iecienītākos neveselīgos produktus. Garša gan, protams, nebūs identiska, bet, ļoti iespējams, ka atklāsi – vēl labāka! Septiņas veselīgas un figūrai "draudzīgas" alternatīvas kalorijām bagātiem produktiem apkopojis portāls Zdorovieinfo.ru.
Kvinoja balto rīsu un makaronu vietā
Baltie rīsi un makaroni satur daudz kaloriju, bet gaužām maz organismam vērtīgu vielu. Rīsu graudiem, lai tie būtu balti un irdeni, apstrādes procesā noslīpē graudapvalciņu. Diemžēl tieši tas ir galvenais mikroelementu un citu vērtīgu vielu avots. Pats rīsa grauds satur gandrīz tikai cieti. Arī baltie milti tiek gatavoti no apstrādātiem graudiem, tādēļ uzturvērtības ziņā ir ļoti nabadzīgi.
Cukini makaronu vietā
Kabači un cukīni ir lieliski antioksidantu avoti (tai skaitā luteīna un zeaksantīna), tie satur maz kaloriju un tiem ir ļoti zems glikēmiskais indekss, kas padara tos par pievilcīgu uztura produktu gan cukura diabētiķiem, gan svara vērotājiem.
Tie nav pārpilni mikroelementiem, bet sniedz krietnu devu C vitamīna, kas noderēs imūnsistēmas stiprināšanai ziemai, kā arī daudz kālija, kas ir svarīgs elements asinsspiediena kontrolēšanai. Tāpat kabačos ir daudz šķiedrvielu, kas palīdz uzlabot gremošanu un normalizēt vēdera darbību, tāpēc tie ieteicami cilvēkiem, kas sirgst ar kairinātu zarnu sindromu. Kabači palīdz arī izvadīt lieko ūdeni no organisma.
Spināti spageti vietā
Spināti ir lielisks šķiedrvielu avots un tajos ir ļoti maz kaloriju. Spināti ir bagātīgi ar dzelzi, magniju, folskābi, A un C vitamīnu, kas organismā darbojas kā antioksidanti, iznīcinot kaitīgos brīvos radikāļus. Tāpat spināti arī satur fosforu, magniju, kāliju, nātriju, kalciju un jodu.
Ziedkāposti kartupeļu vietā
Ziedkāposti satur kāliju, magniju, kalciju, fosforu un dzelzi, kā arī A, B1, B6, B2 un PP vitamīnu. Tajos ir arī vērtīgas aminoskābes, kas palīdz labāk pārstrādāt ziedkāpostus organismā. Tie ir viegli sagremojami, un šo dārzeni uzskata par ļoti diētisku produktu.
Kāpostu čipsi kartupeļu čipsu vietā
Tos var pavisam vienkārši pagatavot pats. Lapu kāpostu lapas apslaka ar eļļu un cep cepeškrāsnī 200 °C temperatūrā 10–15 minūtes.
Lapu kāposti ir bagātīgs C vitamīna un šķiedrvielu avots. Tāpat tie satur P, B1, B2 un B6 vitamīnus, kāliju, dzelzi, kalciju, fosforu un folijskābi.
Valrieksti grauzdiņu vietā
Nesen veiktā pētījumā secināts, ka divas saujas valriekstu dienā var palīdzēt novērst sirds un asinsvadu slimību attīstību. Šo riekstu ēšana mazina holesterīna līmeni asinsvados, tādējādi mazinot iespējamību, ka cilvēks piedzīvos sirdslēkmi. Vairāk par šo pētījumu lasi šeit.
Beztauku jogurts krējuma un majonēzes vietā
Tikai neuzķeries uz beztauku jogurtiem ar piedevām, kam pievienots daudz cukura! Slaidajai līnijai par labu tie nenāks.