iploki
Foto: AFP/Scanpix
Saaukstēšanās un gripas sezonā bērni "dārziņos" bieži staigā ar ķiploku daiviņu krellēm kaklā. Un ne velti – ķiploki satur fitoncīdus, ko dēvē par dabiskajām antibiotikām, jo šīs vielas iznīcina vīrusus un baktērijas. Šis ir īstais laiks, kad biežāk ēst ķiplokus. Uzzinām par ķiploku vairāk!

Ķiplokos ir vairāk nekā 100 dažādu cilvēka veselībai vērtīgu vielu. Tas ir lielisks B1, B2 un B6 vitamīna, kā arī mangāna un selēna avots. Par vienu no nozīmīgākajām vielām, ko satur ķiploki, tiek uzskatīts allicīns. Šis sēra savienojums ir viens no spēcīgākajiem antioksidantiem, kas mazina holesterīna līmeni asinīs un veicina aterosklerotisko plātnīšu noārdīšanos.

Allicīns, gluži tāpat kā citi antioksidanti, palīdz novērst brīvo radikāļu izraisītos šūnu bojājumus un kalpo profilaksei pret vēža attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!