vārītas olas brokastis
Foto: Shutterstock

Lai pilnvērtīgi funkcionētu, organismam ir nepieciešamas visu grupu uzturvielas – olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, vitamīni un minerālvielas. Olbaltumvielu trūkuma sekas visbiežāk izjūt veģetārieši, vegāni, svaigēdāji un tie, kuri ievēro kādu striktu diētu, jo galvenie olbaltumvielu avoti ir gaļa, zivis, olas un piena produkti, vēstī portāls Zdorovie.com.

Tas gan, protams, nenozīmē, ka teju visiem veģetāriešiem, vegāniem un svaigēdājiem uzturā trūkst olbaltumvielu. Ja parūpējas, lai no ēdienkartes izslēgtās gaļas un citu olbaltumvielām bagātīgu dzīvnieku valsts produktu vietā būtu pietiekams daudzums augu valsts olbaltumvielu avotu, kā kvinoja, ķirbju sēklas, pupiņas, sojas piens, zemesriekstu sviests, seitans un mandeles, protams, šīs svarīgās uzturvielas organisms saņem gana daudz.

Pieaugušajam dienā vajadzētu uzņemt 50 līdz 150 gramus olbaltumvielu. Jo cilvēks aktīvāks, jo vairāk, jo olbaltumvielas nepieciešamas muskuļu atjaunošanās un veidošanās procesiem. Portāls Zdorovie.com apkopojis piecas pazīmes, kas var liecināt, ka organisms ilgstoši saņem par maz olbaltumvielu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!