sieviete iepērkas, piena produkti, piens, iepirkties, pārtikas veikals
Foto: Shutterstock
Daudzi ar neuzticību raugās uz piena pakām, kas veikalos stāv parastajos plauktos, ne ledusskapī, turklāt derīguma termiņš vēstī, ka tās uzglabājamas pat sešus mēnešus. Visiem taču zināms, ka piens, kas tikko izslaukts no gotiņas, atstāts glāzē uz galda, parasti saskābst dienas laikā, vasarā – pat dažās stundās. Tādēļ tautā izplatīts uzskats, ka piens ar vairākus mēnešus ilgu uzglabāšanas termiņu nemaz nav īsts piens, bet gan kāds mākslīgs maisījums.

Kopš skolu ēdnīcās bērniem piena glāzes vietā pasniedz piena paciņu "Rasēns" ar salmiņu, kuras uzglabāšanas termiņš ir seši mēneši, skolēnu vecāku vidū bieži uzvirmo satraukums par to, cik šāds piens ir veselīgs.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne, profesore Inga Ciproviča skaidro, ka bažām nav pamata – ilgi uzglabājamais piens ir visīstākais piens, vienkārši piena apstrādes un iepakošanas tehnoloģijas gadu gaitā ir ļoti attīstījušās, ļaujot pienu uzglabāt daudz ilgāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!