Ārsti, dietologi un uztura speciālisti nepaguruši atgādina – neveselīgs uzturs un ēšanas paradumi veicina ļoti daudzu veselības problēmu attīstību, piemēram, ievērojami palielina aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimību, cukura diabēta un pat vēža risku. Bet, ko gan īsti nozīmē – ēst veselīgi? Lūk, deviņi galvenie veselīga uztura pamatprincipi, ko apstiprinājusi Veselības ministrija!
Dažādot savu uzturu
Lai uzņemtu visas organismam nepieciešamās vielas – olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, mikroelementus, vitamīnus, flavonoīdus, ēteriskās eļļas un šķiedrvielas, – ieteicams ēdienkartē iekļaut pēc iespējas dažādākus produktus, jo neviens no visiem, lai arī tiek dēvēts par superveselīgu, nesatur pilnīgi visas organismam nepieciešamās vielas. Piemēram, kartupeļos un apelsīnos ir C vitamīns, bet nav dzelzs un B12 vitamīna. Siers nodrošina kalcija un B12 vitamīna uzņemšanu, bet tajā nav C vitamīna. Pilngraudu produkti satur dzelzi, bet tajos nav C vitamīna, norādīts Slimību Profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā.