Ziemai neraksturīgi siltie laikapstākļi un putnu vīterošana rada iespaidu, ka šogad Latvijā pāragri atsteidzies pavasaris. Par to vēstī arī pilnā sparā ritošā kļavu sulu tecināšana. Rutks.lv noskaidroja, kas vērtīgs ir kļavu sulā, kādēļ un cik daudz to ieteicams dzert.
"Daba devusi mums veselīgu, turklāt patīkami saldu dzērieniņu – kļavu sulu. Laiks, kamēr to iespējams tecināt un dzert, ir visai īss, tādēļ to noteikti vērts izmantot. Vēlāk gan būs bērzu sulas, kas ir tikpat vērtīgs padzēriens," saka dietologs Andis Brēmanis.
"Kļavu sulā ir aptuveni divi procenti cukura, tā ir saldāka un līdz ar to gardāka nekā bērzu sula. Taču tie divi procenti cukura ir tik simbolisks daudzums, ka kļavu sula liekā svara veidošanos noteikti neizraisīs, drīzāk otrādi. Tie jau nav 10 procenti cukura kā vairumā veikalos nopērkamo limonāžu. Kļavu sulā nelielā koncentrācijā ir arī dažādas vērtīgas minerālvielas. Precīzi kādas un cik daudz gan pateikt ir ļoti grūti, jo viss atkarīgs no augsnes, kur koks aug. Tādēļ kļavu sulām, kas tecinātas no dažādiem kokiem, var piemist atšķirīgas garšas nianses. Visbiežāk kļavu sulā ir kālijs un mangāns, mazliet arī magnijs un kalcijs. Katrā ziņā tas ir garšīgs, organismu skalojošs un attīrošs dzēriens, galu galā arī vienkārši patīkama pārmaiņa ūdens vai tējas vietā."