cukurs, cukura graudi
Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai gan pamazām dabā jūtama sarosīšanās un tuvojas pavasaris, cilvēki gan darba slodzes, gan arī slinkuma dēļ joprojām daudz laika pavada iekštelpās un maz nodarbojas ar aktivitātēm. Viens no lielākajiem draudiem veselībai ir šķietami pavisam nevainīgais baltais, kristāliskais pulveris mums tepat blakus. Tas ir cukurs mūsu tējās, dzērienos un uzkodās. Mūsdienās cukura patēriņš ir piedzīvojis teju eksplozīvu pieaugumu, un tā sekas ir jūtamas arī sabiedrībā.

Cukura patēriņš ir tieši saistīts ar palielinātu sirds un asinsvadu slimību risku, tas ir viens no galvenajiem aptaukošanās un cukura diabēta iemesliem. Kā piemēru var minēt 15 gadus ilgo pētījumu, ko veica Amerikas Sirds veselības asociācija. Pētījuma rezultāti liecināja, ka cilvēki, kuriem cukurs veido vairāk nekā ceturto daļu no kopējā uzņemto kaloriju daudzuma dienā, ir pakļauti divreiz lielākam riskam, ka iestāsies priekšlaicīga nāve, salīdzinot ar tiem, kas ierobežo savu cukura patēriņu līdz 10 procentiem no kopējā uzņemto kaloriju daudzuma, neņemot vērā indivīdu dzimumu, vecumu un ikdienas aktivitāšu līmeni.

Sirds slimības gan nav vienīgais ar cukuru saistītais risks. Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka arī cilvēka mentālā veselība var būt apdraudēta. Cukurs, līdzīgi kā narkotikas, nonākot cilvēka asinsritē, liek izdalīties dopamīnam – ķīmiskai vielai, ko cilvēka organisms izmanto kā sava veida motivācijas un atlīdzības mehānismu. Tieši dopamīna izdalīšanās, kas spēcīgu narkotiku gadījumā līdzinās ekstāzei, ir iemesls kāpēc veidojas atkarība no konkrētās vielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!