Ilgstoši uzglabāti pagrabā, kartupeļi un citas saknes pamazām zaudē daļu vērtīgo vielu. Rutks.lv jautāja uztura speciālistei Evai Katajai, vai tagad, kad kopš ražas novākšanas pagājis jau pusgads un bumbuļi jau sākuši dzīt asnus, tos vēl ir vērts ēst un, galu galā, vai tas nevar būt bīstami veselībai. Izrādās, gluži bez pamata šīs bažas nav.
Nē savītušiem bumbuļiem
"Mikroelementu ziņā pērnā gada kartupeļi noteikti būs nabadzīgāki nekā jaunie kartupelīši, taču nevērtīgi tie nav," skaidro Kataja. "Lai arī diedzētas sēklas un graudi skaitās īpaši veselīgi, kartupeļa gadījumā tā nebūs. Kartupeļa asni nav paredzēti ēšanai, jo satur alkoloīdu vārdā solanīns, kam piemīt toksiska iedarbība. Ja kartupelis, kurš izdzinis asnus, joprojām ir ciets, tad lielākā daļa uzturvielu tajā joprojām ir saglabājušās un to droši var ēst, nogriežot nost asnus. Vēlams no kartupeļa izgriezt arī asnu saknītes."