varš, mikroelements, veselīga pārtika, zilais siers, austeres, rieksti
Foto: Shutterstock

Varš ir mikroelements, kura nozīme organismā bieži vien netiek pietiekami novērtēta. Tas ir nepieciešams imūnsistēmas darbībai, nodrošina organisma šūnu apgādāšanu ar skābekli un, līdztekus kalcijam un citiem elementiem, gādā par kaulu stiprību.

Parasti uzsver, ka organisma apgādāšanā ar skābekli galveno lomu spēlē dzelzs, kas ietilpst eritrocītu jeb sarkano asinsšūnu sastāvā. Eritrocīti, riņķojot pa asinsriti, katru organisma šūnu apgādā ar skābekļa molekulām. Taču, kā mēdz teikt, viens nav cīnītājs – bez vara klātbūtnes dzelzs nav nekas. Varš ir nepieciešams, lai dzelzs vispār uzsūktos organismā un tiktu izmantota sarkano asinsšūnu jaunradē. Tāpat vara klātbūtne ir svarīga, lai notiktu C vitamīna uzsūkšanās organismā.

Varu ne velti iekļauj telpu tīrīšanas līdzekļu sastāvā – tas iznīcina lielāko daļu slimības izraisošo mikroorganismu, tostarp pret antibiotikām rezistentas baktērijas. Antibakteriālo un pretiekaisuma īpašību dēļ varu bieži vien pievieno arī zobu pastām un mutes skalojamajiem līdzekļiem. Pietiekams vara daudzums organismā gādā par stipru imunitāti un aizsargā no iekaisumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!