Foto: PantherMedia/Scanpix

Vājdzirdīgos un nedzirdīgos aicina piedalīties starptautiskā aptaujā par pasākumu dzīvo subtitrēšanu, kas tiek veikta Starptautiskās Vājdzirdīgo federācijas (IFHOH) un Pasaules Nedzirdīgo federācijas (WFD) dzīvās subtitrēšanas (Live Events Captioning) projektā. Projekta mērķis ir uzlabot dzīvo (klātienes) subtitrēšanu starptautiskos pasākumos, informēja Latvijas Vājdzirdīgo atbalsta asociācijā "Sadzirdi.lv".

Dzīvā subtitrēšana (saukta arī reāla laika subtitrēšana) klātienes pasākumos nozīmē runātās informācijas pārnesi uz vizuāla displeja vai ekrāna, izmantojot teksta nodrošināšanas programmatūru. Klātienes pasākumi var būt dažādi: tikšanās, sapulces un konferences, mācības skolās un augstskolās, saziņa darba vietā, ekskursijas, veselības iestāžu apmeklējums vai dažādas ceremonijas u.tml. Subtitrētais teksts ir redzams uz liela ekrāna, atsevišķa televizora, planšetdatora vai personālā datora monitora.

Lai apzīmētu verbālas informācijas vizuālu prezentēšanu klātienes pasākumos, tiek lietoti dažādi termini. Šajā aptaujā tiek lietots termins "dzīvā subtitrēšana".

Aptauja sniegs informāciju vājdzirdīgo un nedzirdīgo federācijām par šī pakalpojuma nodrošinājumu nedzirdīgiem un vājdzirdīgiem cilvēkiem viņu skatījumā, lai plānotu nākamos soļus interešu aizstāvībā un iekļaušanas veicināšanā.

Lūk, dažas saites, kur redzama dzīvās subtitrēšanas izmantošana!

Diena vājdzirdīgās Lorinas dzīvē:

Dzīvā subtitrēšana:

Aptauja atrodama šeit, beigās nospiežot lauciņu "Next".

Aptaujas rīkotāji vēlas noskaidrot, kādi dzīvās subtitrēšanas pakalpojumi pastāv katrā valstī. Un, kaut arī Latvijā cilvēki lielākoties īsti nezina, ko šis subtitrēšanas veids nozīmē (jo tāda pakalpojuma mums nav), kas ir teksta pierakstītāji (arī tādu Latvijā nav, bet kaimiņos igauņi nesen sagatavojuši četrus teksta pierakstītājus) un vāji zina, kas ir runas/teksta (speech to text) programmas, kuras pamazām tomēr sāk attīstīties, Latvijas Vājdzirdīgo atbalsta asociācija "Sadzirdi.lv" lūdz iesaistīties aptaujā un uz jautājumiem mēģināt atbildēt.

Aptauju var aizpildīt līdz 13. maijam. Tās rezultātu apkopojumā netiks izmantoti respondentu vārdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!