Galvassāpes
Foto: PantherMedia/Scanpix

Teju ikviens no mums kaut reizi dzīvē ir saskāries ar mokošām galvassāpēm, taču tikai retais vēršas pie speciālista, lai noskaidrotu sāpju izcelsmi, parasti "norakstot" tās uz pārpūli, pārdzīvojumiem, stresu vai citām ikdienišķām nebūšanām. Bieži vien cilvēki, kuri regulāri mokās ar galvassāpēm, pat neapzinās, ka cieš no migrēnas. Šajā gadījumā galvassāpes var provocēt vairāki pārtikas produkti, ko apkopojis portāls "Health".

Migrēnai raksturīgas pulsējošas galvassāpes deniņu un pieres rajonā. Lai arī migrēnas lēkme lielākoties sākas ar galvassāpēm vienā galvas pusē, tās var pāriet arī uz otru pusi. Šīs sāpes var ilgt no dažām stundām līdz pat vairākām diennaktīm. Kaut arī šī slimība neapdraud dzīvību, tā negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti un darbspējas.

Migrēnu saista ar noteiktu gēnu kombināciju, kuras dēļ, reaģējot uz dažādiem kairinātājiem, notiek nepareiza smadzeņu šūnu elektriskā aktivitāte un paplašinās asinsvadi, izraisot galvassāpes. Visbiežāk migrēnas lēkmju palaidējmehānisms ir ilgstošs stress vai pārpūle, bet tās var provocēt arī citi faktori, piemēram, atsevišķi pārtikas produkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!