Pārdomāta pārtikas produktu kombinēšana var palīdzēt samazināt lieko svaru. Piemēram, kajēnas pipari kombinācijā ar olbaltumvielām bagātiem pārtikas produktiem spēj palielināt pēc maltītes sadedzināto kaloriju daudzumu līdz pat 35 procentiem. Produktu kombinēšana var veicināt arī dažādus organisma procesus, piemēram, tomāti kopā ar pupiņām palielina dzelzs uzņemšanu, kas veicina smadzeņu un muskuļu darbību.
Dietoloģe Laura Romeraite - Kuklieriene saka: "Lai sasniegtu vēlamos svara samazināšanas rezultātus, ļoti svarīga ir pareiza pārtikas produktu kombināciju izvēle. Turklāt tas ir viegli paveicams vasaras periodā, kad mūsu pašu dārzos aug svaigi augļi, ogas un dārzeņi".
Veiksmīgas pārtikas produktu kombinācijas
No kādām pārtikas produktu kombinācijām jāizvairās?
Pārtikas produktu kombinācijas, kas var pilnveidot sabalansētu ikdienas uzturu
Gatavošanas paradumu ietekme
Gatavošana, termiskā apstrāde ievērojami palielina likopēna, kas atrodas tomātos, biopieejamību. Vārot tomātus 30 minūtes, likopēna daudzums palielinās par ceturtdaļu. Termiskā apstrāde ievērojami palielina arī beta karotīna biopieejamību, kas atrodams sarkanajos, dzeltenajos, oranžajos augos, piemēram, tomātos, burkānos, saldajos kartupeļos un spinātos.
Olu un gaļas termiska apstrāde atņem olbaltumvielu dabiskās īpašības, kas atrodas šajos produktos, padarot tos vieglāk sagremojamus. Tāpat gaļas un olu termiska apstrāde padara šo produktu sastāvā esošo dzelzi un citas minerālvielas vieglāk absorbējamas organismā.
Jāpatur prātā arī tas, ka produktu sasaldēšana var samazināt C vitamīna daudzumu pārtikas produktos no 10 līdz pat 90 procentiem. Realitātē saldēti vai konservēti augļi un dārzeņi ir noderīgi brīžos, kad esi aizņemta, un nedaudz C vitamīna ir labāk, nekā nemaz. Tāpat jāatceras, ka šķiedrvielas produktu sasaldēšanas procesā netiek ietekmētas.