Pašlaik augļu dārzi priecē ar pilniem zariem kā skābo, tā arī saldo ķiršu. Arī tirgū letes no tumšsarkanajām ogām teju vai lūst. "Rutks" jautāja uztura speciālistei Jeļenai Pavlovai, kas vērtīgs ir šajās ogās un cik tās dienā būtu vēlams apēst. Katrā ziņā jūlijs ir īstais laiks, kad saēsties šīs vitamīniem un minerālvielām pārpilnās, dabas dāvātās konfektes!
Ķirši satur dažādus B grupas vitamīnus (izņemot B12 vitamīnu), karotinoīdus, C vitamīnu, kā arī tādas minerālvielas kā kāliju, kalciju, magniju, fosforu, cinku, varu un nedaudz dzelzs, norāda Pavlova.
Skābajos ķiršos ir nedaudz vairāk bēta karotīna – antioksidanta, no kura mūsu organismā veidojas A vitamīns – un C vitamīna nekā saldajos ķiršos (100 gramos skābo ķiršu – 15 mg, saldajos – 12 mg). Apēdot trīs saujas skābo ķiršu, var uzņemt pusi no dienā ieteicamā C vitamīna daudzuma.