upenes, ogas, raža , vasara
Foto: Shutterstock
Pašlaik, kad Latvijas vasaru jau var dēvēt par bagātu, zemes spēku un saules siltumu sasmēlušās, zaļajos krūmos melnojas upenes, kas ir vienas no veselīgākajām pie mums sastopamajām ogām. Tās tiek dēvētas arī par melnajām jāņogām un zustrenēm un atrodamas vai ikkatrā dārzā. Vai zini, kāpēc tās tieši pašlaik jāsaēdas no sirds?

"Upenes galvenokārt ir vērtīgas augstā C vitamīna satura dēļ. 100 grami ogu satur trīskāršu nepieciešamo C vitamīna dienas devu," skaidro uztura speciāliste Līga Balode. "Ogas ieteicams lietot tūlīt pēc novākšanas, jo jau pēc dažām stundām tās zaudē daļu vitamīnu. Gan augstais C vitamīna daudzums, gan arī augstais antioksidanta – antocianīda daudzums tajās palīdz organismam cīnīties ar dažādām infekcijas slimībām un izvadīt no organisma brīvos radikāļus, arī novēlot novecošanās procesus."

Tādēļ tās vislabāk saēsties tieši no krūma, gatavas un saldas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!