līdaka, zivis
Foto: Shutterstock
Pēdējos gados gana daudz dažādu jomu speciālisti runā par to, ka zivis noteikti ir jāiekļauj ēdienkartē iespējami biežāk, jo tās ir ļoti vērtīgs produkts ikviena veselībai. Tomēr tā viss gluži nav. Jā, zivis ir vērtīgas un tās ir jāēd, tomēr, ievērojot mērenību, kā arī vēl vairākus apstākļus, saistītus ar vides piesārņotību. Pārtikas un veterinārais dienests sagatavojis virkni padomu par zivju lietošanu uzturā un rekomendācijas tām iedzīvotāju grupām, kam ar zivju ēšanu īpaši aizrauties gan nevajadzētu.

Zivis ir neatņemama mūsu uztura sastāvdaļa, jo tās ir bagātas ar olbaltumvielām un omega-3 taukskābēm. Tomēr arvien vairāk tiek runāts par zivju ķīmisko piesārņojumu, kas radies cilvēku saimnieciskās darbības rezultātā. Vidē ir nokļuvušas un turpina nokļūt dažādas ķīmiskās vielas, piemēram, noturīgie organiskie savienojumi un smagie metāli, kas augsnē un ūdenī saglabājas vairākus gadu desmitus. Šīs kaitīgās ķīmiskās vielas uzkrājas arī dzīvajos organismos – augos un dzīvniekos, tostarp zivīs, īpaši lielākajās un vecākajās, kas atrodas ūdensdzīvnieku barības ķēdes augšgalā. Tādēļ ir svarīgi zināt, kā rīkoties, lai zvejas produkti, ko tu patērē ikdienā, nekaitētu tavai un tavas ģimenes veselībai.

Zivis ir jāēd, jo to sastāvā ir vērtīgas uzturvielas – olbaltumvielas – kā galvenais aminoskābju avots, kas nodrošina organisma pamatfunkcijas, polinepiesātinātās omega-3 taukskābes, kas cilvēka organismā tiek izmantotas bioloģiski aktīvu vielu veidošanai un ir absolūti neaizstājamas ikdienas uzturā. Šīs taukskābes organismā, atšķirībā no daudzām citām taukskābēm, pašas neveidojas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!