Tā nav nejaušība, ka augļi un dārzeņi ir dažādās krāsās, un daži no tiem ir košāki nekā citi. Lai nodrošinātu sabalansētu uzturu, uz tava šķīvja ir jābūt dažādu krāsu augļiem un dārzeņiem, jo to krāsas ir atkarīgas no uzturvielām, ko tie satur. Pietiekamā daudzumā patērēti zaļi, sarkani vai dzelteni augļi un dārzeņi nodrošinās organisma apgādi ar dažādām uzturvielām. Lietuviešu dietoloģe Laura Romeraite-Kuklieriene skaidro, kas slēpjas aiz katras krāsas augļiem un dārzeņiem, un dalās viedoklī par to, kā mainīt cilvēku ēšanas paradumus un ikdienas ēdienkarti padarīt daudzveidīgāku.
Sabalansēts uzturs spēlē būtisku lomu veselības uzturēšanā un slimību novēršanā. Dažādos avotos ir pieejama plaša informācija, kas uzsver nepieciešamību uzturā lietot daudzveidīgu pārtiku, lai nodrošinātu sabalansētu un uzturvielām bagātīgu diētu. Eksperte Romeraite-Kuklieriene saka: "Daudzveidīgs uzturs nodrošina, ka cilvēks uzņem pietiekamu daudzumu uztura sastāvdaļu, kas, lai gan ne vienmēr tiek sauktas par uzturvielām, tomēr ietekmē veselību un organisma spējas pretoties dažādām slimībām kopumā". Kā vēsta teiciens – tu esi tas, ko tu ēd. Tāpēc ir noderīgi atcerēties, ka pārtika ir mūsu organisma dzinējspēks.
Tici vai ne, bet iemesls tam, kāpēc gurķis ir zaļš, tomāts ir sarkans un mellenes ir zilas, slēpjas uzturvielās, kas ir to sastāvā. Katra krāsa atbilst virknei dažādu uzturvielu, kas labvēlīgi ietekmē mūsu veselību un var pat novērst dažādu slimību rašanos. Interesanti, ka par augļu un dārzeņu uzturvērtību daudz var pateikt no to mizas krāsas un spilgtuma vien. Kā izrādās, vajadzētu izvēlēties tos produktus, kuru miza ir vai nu košā, vai piesātināti tumšā krāsā. Bet kas tieši slēpjas aiz katras krāsas? To arī noskaidrosim, iedalot augļus un dārzeņus piecās krāsu grupās.