"Smiltsērkšķi varētu saukt par vitamīnu bumbu vai arī par superproduktu, jo tas satur vairāk nekā 180 bioloģiski aktīvas vielas," saka "OnPlate" uztura speciāliste Līga Balode. Oranžo ogu krūmus plaši kultivē dārzos kā vitamīniem bagātu augu. Smiltsērkšķu augļos ir sešas reizes vairāk vitamīnu nekā upenēs un 15 reižu vairāk nekā apelsīnos. Tieši pašlaik, kad rudens kaites uzglūn no visām pusēm, vērts lietot šo dabīgo ogu, lai stiprinātu imunitāti. Daudzas no vērtīgajām vielām saglabājas arī saldētās ogās.
Smiltsērkšķus var lietot, lai uzlabotu savu veselību, jo smiltsērkšķis palīdz atjaunoties ādai un kļūt tai elastīgākai, ir spēcīgs antioksidants, antidepresants, kavē novecošanos, samazina iekaisumu un holesterīna līmeni, uzlabo imūnsistēmu un asinsriti, novērš artēriju aizsērēšanu, kā arī cīnās ar infekcijām un vīrusiem, uzlabo nervu sistēmu un dziedē brūces.
"C vitamīna daudzums smiltsērkšķos pārsniedz tā daudzumu upenēs, pīlādžos, kivi, citronos, apelsīnos un citos augļos. C vitamīns smiltsērkšķos labi saglabājas arī pēc pārstrādes, pateicoties organisko skābju klātbūtnei ogās, kuru sastāvā nav sadalošā fermenta – askorbināzes," skaidro speciāliste.