Cik daudz cukura dienā drīkst uzņemt un kā noskaidrot, vai netiek uzņemts par daudz – tie ir jautājumi, uz ko vajadzētu spēt atbildēt ikvienam. Ja atbildi uz pirmo var noskaidrot pie speciālista vai neskaitāmos materiālos par veselīgu uzturu, tad uz otro atbildēt var būt krietni grūtāk, īpaši tāpēc, ka pārtikas produktu ražotāju interesēs nav, lai cilvēki zinātu, cik daudz cukura ir viņu piedāvātajos labumos.
"Authority Nutrition" publicējis uztura speciālistes Helēnas Vestas (Helen West) apkopotos ražotāju trikus cukura daudzuma slēpšanai dažādos produktos, pat tajos, kas marķēti kā veselīgi vai diētiski. Izrādās, ražotāji mēdz saukt cukuru dažādos vārdos un novērst patērētāju uzmanību ar mārketinga palīdzību, kā arī izmantot citas viltības.
Dietoloģe Lolita Neimane norāda, ka par spīti visiem trikiem cilvēks, kas rūpējas par savu veselību, var atrast ļoti vienkāršus veidus, kā sekot līdzi uzņemtajam cukuram, lai nepārsniegtu ieteicamo daudzumu, kas ir vidēji 25 grami dienā.
Dažādu cukuru izmantošana
Vesta uzsver, ka cukuram var būt dažādas formas un nosaukumi, no kuriem daļu cilvēki nezina. Daudzi atpazīst fruktozi, glikozi un saharozi, bet netrūkst arī tādu produktu sastāvdaļu, pēc kuru nosaukuma ir grūti saprast, kas tas īsti ir. Bieži produktiem pievieno arī dažādus sīrupus, kas satur cukuru.
Otrs iemesls, kāpēc cukura saukšana dažādos vārdos un dažādu cukuru izmantošana var radīt maldīgu iespaidu par tā patieso daudzumu produktā, ir secība, kādā jānorāda pārtikas produktu sastāvs. Uz ikviena pārtikas produkta vispirms jānorāda tās sastāvdaļas, kuru produktā ir visvairāk. Daudzu cukuru lietošana ļauj tos pavirzīt sastāvdaļu sarakstā nedaudz tālāk pat tajos produktos, kur cukurs ir viena no galvenajām sastāvdaļām.
Cukurs tur, kur to negaida
Vienai nelielai jogurta bundžiņai var būt pievienoti apmēram 30 grami cukura, bet pilngraudu batoniņi var saturēt ap 15 gramiem cukura. Tas var būt pievienots arī produktiem, kas liekas veselīgi. Jāpatur prātā, ka vārds "veselīgs" automātiski nenozīmē cukura neesamību produktā.
Iepazīstoties ar dažādu produktu sastāvu, "Rutks" pārliecinājās, ka cukurs ir pievienots ne tikai saldumiem. Piemēram, divas galvenās čili mērces sastāvdaļas ir ūdens un cukurs. Arī majonēzē un citos produktos, kas nebūt nav saldi, ir pievienots cukurs. Ļoti maz cukura ir sierā.
Uzmanības novēršana un veselīguma inscenēšana
Nereti ražotāji patērētāja uzmanību novērš, izceļot kādu "veselīgu" un "patīkamu" produkta īpašību, piemēram, norādot, ka produktam ir zems tauku saturs vai ka tas ir diētisks. Tauku saturs, kā arī kaloriju saturs šādiem produktiem patiešām bieži ir zemāks, bet nereti garšas uzlabošanas nolūkos ir pievienots papildu cukurs.
Tāpat ieteicams uzmanīgi izturēties pret patiešām veselīgu produktu "uzlabotajām" versijām. Ražotāji bieži izmanto zīmolu, kas ir pazīstams ar veselīgiem produktiem ar zemu cukura daudzumu sastāvā, lai radītu un pārdotu jaunus produktus, piemēram, sākot ražot veselīgas brokastu pārslas ar citu garšu. Atcerieties – cita garša nozīmē arī citu sastāvu.
Iepakojums neskaitāmām porcijām
Ļoti daudzi cilvēku, nepievēršot uzmanību porcijas izmēram, patiesībā apēd divas vai trīs reizes vairāk. Lai saprastu patieso cukura daudzumu porcijā, ko apēdat, ieteicams izrēķināt, cik porciju ir vienā iepakojumā. Ja to skaits ir ļoti liels, tad reāli uzņemtā cukura daudzums parasti arī ir krietni lielāks.
Zināt, cik jāuzņem, un sekot līdzi
Cilvēkus, kas seko līdzi savam uzturam, tai skaitā uzņemtajam cukura daudzumam, viņa aicina rūpīgi iepazīties gan ar produkta sastāvu, gan enerģētisko vērtību. Īpaši būtiski ir izlasīt sastāvu produktiem, kas iepriekš nav lietoti. Neimane norāda, ka būtiski ir sekot līdzi tam, lai nepārsniegtu dienā nepieciešamo cukura daudzumu. "Ja šis daudzums uzņemts ar jogurtu vai brokastu pārslām, tad attiecīgi pie kafijas vai tējas cukurs nav jāliek."
Speciāliste atgādina, ka cukurs nav vienīgā viela, ko cilvēki mūsdienās bieži lieto par daudz un kā sastāvam jāseko līdzi uz dažādu produktu iepakojumiem. Trīs lietas, kuru daudzumam dažādos produktos ieteicams pievērst īpašu uzmanību, ir cukurs, sāls un tauki.