Aptuveni puse pasaules iedzīvotāju neuzņem nepieciešamo vitamīna D daudzumu. Vērtīgā vitamīna trūkumu bieži izraisa ļoti īsās dienas Latvijas ziemā, bet ne mazāk būtiski ir tas, ka cilvēki vienkārši neuzturas ārpus telpām. "Authority Nutrition" ir apkopojis dažādus pārtikas produktus, kas satur D vitamīnu. Izradās, ka tas atrodams gan dzīvnieku, gan augu valsts produktos, ļaujot ikvienam uzņemt saules vitamīnu arī tad, kad dienas Latvijā ir pārāk īsas. Par Latviju un D vitamīna trūkumu un to, kā to kompensēt, stāsta uztura speciāliste Eva Kataja.
Uztura speciāliste Kataja skaidro, ka D vitamīns ir nepieciešams kalcija un fosfora vielu maiņai, lai nodrošinātu kaulu, zobu un muskuļu veselību. Neuzņemot pietiekami daudz šī vitamīna, var rasties nespēks, kā arī sāpes kaulos. Ilgstoša D vitamīna trūkuma dēļ var attīstīties dažādas kaulu slimības.
Latvijas ziemās D vitamīns jāuzņem ar pārtiku
Kataja uzsver, ka vislabākais D vitamīna avots tomēr ir saules gaisma. Viņa norāda, ka cilvēki cenšas uzņemt vitamīnu arī, sauļojoties solārijā. Tas gan ir ļoti slikts veids D vitamīna uzņemšanai, jo ievērojami paaugstina risku saslimt ar vēzi. "Latvijā un citās ziemeļu reģiona valstīs D vitamīna trūkums ir ļoti izteikts, tāpēc no rudens līdz pavasarim to iesaka uzņemt papildus ar uztura bagātinātājiem," piebilst Kataja.
Speciāliste norāda, ka D vitamīns organismam ir ļoti nepieciešams, jo bez tā nav iespējams nodrošināt pietiekamu kaulu, zobu un muskuļu veselību – D vitamīns ir nepieciešams kalcija un fosfora vielu maiņai. Dažādi pētījumi un atklājumi zinātnē gan norāda uz to, ka D vitamīna loma cilvēka organismā ir vēl nozīmīgāka.
"Ja D vitamīna trūkst, var attīstīties dažādas kaulu slimības, piemēram, bērniem tas var būt rahīts. Pazīmes par D vitamīna trūkumu varētu būt nespēks, garastāvokļa svārstības, kā arī sāpoši un trausli kauli. Ja ir aizdomas par D vitamīna trūkumu, to var pārbaudīt, nododot asinsanalīzes" piebilst Kataja.
Dažādi jūras produkti – vērtīgs D vitamīna avots
Lielisks D vitamīna avots ir arī mencu aknu eļļa, kas nopērkama dažādos veikalos. Tiesa, tās lietošana lielos daudzumos nav ieteicama. D vitamīns atrodams arī citās jūras veltēs, piemēram, austerēs un garnelēs. Īpaši vērtīgas ir austeres, jo tajās ir arī daudz citu vajadzīgu vielu, piemēram, cinks un vitamīns B12.
Vistu olas
Ja vēlies nodrošināt savu organismu ar nepieciešamo vitamīna devu, noskaidro, kā audzētas vistas, kuru olas vēlies nopirkt. Atceries – jo vairāk svaiga gaisa un saules vistu dzīvē, jo vairāk D vitamīna to olās. Jāpiebilst, ka olas ar augstu D vitamīna saturu var iegūt, ja vistu barība ir bagātināta ar D vitamīnu.
Sēnes – D vitamīns ārpus dzīvnieku valsts produktiem
Izvēloties sēnes, jāņem vērā, ka audzēšanas apstākļi nosaka tajā atrodamo D vitamīna daudzumu. Labākas ir sēnes, kas augušas savvaļā, jo tās parasti ir gozējušās saules staros. Dažas savvaļas sēnes ir tik bagātas ar D vitamīnu, ka, apēdot 100 gramus sēņu, iespējams uzņemt vairākas dienā ieteicamās D vitamīna devas. Ja sēnes ražo rūpnieciski, tās parasti audzē tumsā. Tas nozīmē, ka D vitamīna šajās sēnēs ir gaužām maz. Lai paaugstinātu sēņu vērību, daļa uzņēmumu tās ir sākušas audzēt īpašā apgaismojumā, kas palīdz iegūt vairāk D vitamīna.
Ar D vitamīnu bagātināti produkti
Ņemot vērā to, ka D vitamīns ir sastopams praktiski tikai dzīvnieku valsts produktos, veģetāriešiem un vegāniem ir ļoti augsts risks ciest no D vitamīna trūkuma. Šī iemesla dēļ tādus produktus kā sojas piens vai mandeļu piens bagātina ar D vitamīnu. Parasti viena glāze augu piena satur ap 30 procentiem no ieteicamās dienas devas. Ar D vitamīnu var būt bagātināta arī apelsīnu sula, brokastu pārslas un ātri pagatavojamās auzu pārslu biezputras.