Kas veselīgāks – govs vai kazas piens? Varbūt tomēr izvēlēties sojas, mandeļu vai kādu citu pienu? Iespējas iegādāties dažādu veidu pienu nepārtraukti paplašinās. Jau tagad daļu no produktiem, ko vēl nesen varēja iegādāties tikai īpašās vietās, var atrast arī lielveikalu plauktos. Lai palīdzētu neapjukt plašajā piedāvājumā, "Everyday Health" ir apkopojis informāciju par dažādiem piena veidiem un to labajām un sliktajām īpašībām.
Ir vērts pievērst uzmanību dažādiem aspektiem, izvērtējot, kādu pienu izvēlēties. Produktā, kas pazīstams ar neskaitāmām pozitīvām īpašībām, piemēram, augstu kalcija un dažādu minerālvielu saturu, var slēpties arī holesterīns. Govs piena alternatīvas var noderēt cilvēkiem, kas nepanes laktozi vai ir alerģiski. Tos izvēlas arī vegāni un cilvēki, kas vēlas samazināt holesterīna līmeni asinīs. Speciālisti norāda, ka katram piena veidam ir gan pozitīvās, gan negatīvās puses.
Govs piens un holesterīns
Speciālisti informē, ka glāze govs piena satur 146 kalorijas, piecus gramus piesātināto tauku un 24 miligramus holesterīna. Govs piens ir apbrīnojams proteīna un uzturvielu avots. Tas satur ļoti daudz svarīgu vitamīnu un minerālvielu, kā arī trešdaļu no dienā nepieciešamā kalcija daudzuma. Izpētīts arī, ka govs piens satur vielas, kas ir nozīmīgas augsta asinsspiediena profilaksei. Govs piens satur arī vērtīgās omega 3 taukskābes.
Tiesa, govs piens var būt arī neveselīgs, ja nepieciešams uzmanīt holesterīna līmeni asinīs. Ja pienā ir augsts tauku saturs, jāsāk uzmanīties. Piesātinātie tauki, kas atrodas pienā, veicina holesterīna veidošanos, paaugstinot dažādu sirds slimību risku. Lai sevi pasargātu, speciālisti iesaka izvēlēties pienu ar zemu tauku saturu.
Tāpat speciālisti norāda, ka īpaši piesardzīgi jāizturas pret neapstrādātu govs pienu. Īpaši tas attiecas uz grūtniecēm un personām ar pazeminātu imunitāti. Piena pasterizācijas procesā to karsē, nogalinot dažādas kaitīgās baktērijas. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc cilvēkiem uzturā neiesaka lietot neapstrādātu govs pienu.
Sojas piens – maz tauku un holesterīna
Speciālisti norāda, ka 25 grami proteīna, kas iegūts no sojas piena un tofu, var samazināt sirds slimību risku. Sojas pienā parasti ir arī daudz citu vērtīgu uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu. Tiesa, pirms piena lietošanas uzturā, ieteicams izlasīt tā sastāvu. Vienmēr pārliecinieties, ka pienam nav pievienots cukurs un tas ir bagātināts ar kalciju.
Mandeļu piens sirds veselībai
Mandeļu pienam ir arī versijas, kas bagātinātas ar vērtīgiem vitamīniem un uzturvielām. Parasti pienu bagātina ar D vitamīnu un kalciju. Piens satur arī taukskābju veidus, kas var pazemināt holesterīna līmeni asinīs, mazināt iekaisumus un uzlabot smadzeņu darbību. Jāpiebilst gan, ka mandeļu pienā ir ļoti maz proteīna, kas to padara mazāk pievilcīgu veselīga uztura cienītājiem.
Neiepazītais kaņepju piens
Glāzē kaņepju piena ir 80 kalorijas un ļoti maz tauku. Holesterīna tajā nav vispār. Šis piens satur ļoti daudz vērtīgo omega 3 taukskābju. Tāpat kaņepju piens ir vērtīgs kalcija un magnija avots. Šīs minerālvielas ir ļoti nozīmīgas sirds veselībai. Magnijs ir nepieciešams, lai nodrošinātu normālu sirdsdarbību un izvairītos no aritmijas.
Saldais kokosriekstu piens
Pašlaik gan nav izpētīta piena ietekme uz sirds veselību. Speciālisti ir novērojuši, ka kultūrās, kurās uzturā lieto daudz kokosriekstu, neslimo ar sirds slimībām. Tomēr tas nenozīmē, ka piens ir veselīgs sirdij cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni. Tā kā pētījumi joprojām notiek, speciālisti iesaka uzmanīties no produktiem, kas gatavoti no kokosriekstiem. Tie tomēr satur daudz piesātināto tauku.
Proteīnu rīsu pienā neatrast
Galvenais rīsu piena trūkums – tajā ir ļoti maz proteīna. Tas nozīmē, ka cilvēkiem, kas uzturā lieto rīsu piena, ir jāatrod citi proteīna avoti. Speciālisti uzsver, ka proteīns ir ļoti nozīmīgs labas sirds veselības uzturēšanai, jo cilvēki, kas neuzņem pietiekami daudz proteīna, bieži uzņem pārāk daudz ogļhidrātu. Šāds uzturs var paaugstināt holesterīna līmeni, radot riskus sirds veselībai.
Kazas pienā daudz holesterīna
Speciālisti uzsver, ka, samazinot piesātināto tauku daudzumu uzturā, ir iespējams samazināt holesterīna līmeni asinīs. Ir izpētīts, ka augsts holesterīna līmenis asinīs palielina dažādu sirds slimību risku. Jāpiebilst arī, ka neapstrādātā kazas pienā var būt dažādu slimību izraisošas baktērijas.