Ēšanas paradumi, protams, ietekmē holesterīna līmeni asinīs, bet tā daudzums pārtikas produktos nav vienīgais faktors, kas ietekmē vielas uzkrāšanos organismā. "Everyday Health" ir apkopojis deviņus būtiskus faktus par holesterīnu, kas palīdzēs samazināt un kontrolēt tā līmeni asinīs, kā arī kliedēs ar to saistītos mītus.
Holesterīns asinīs un pārtikā atšķiras
Mēs izmantojam vienu un to pašu vārdu, lai runātu par holesterīnu, kas atrodas pārtikā, un to, kura līmenis asinīs interesē ārstus un uztura speciālistus. Jaunākajos pētījumos ir atklāts, ka lielai daļai cilvēku holesterīna līmeni asinīs tieši neietekmē tas, cik daudz tāda pat nosaukuma vielas apēsts. Uzmanība ir jāpievērš piesātinātajām taukiem, kas atrodami tādos dzīvnieku izcelsmes produktos kā gaļa, piena produkti ar augstu tauku saturu un transtauki, kas atrodami daudzos ceptos ēdienos. Tieši transtauki un piesātinātie tauki visvairāk ietekmē holesterīna līmeni asinīs.