Mūsdienās ir daudz cilvēku, kas dažādu apsvērumu dēļ uzturā gaļu nelieto, tomēr ir gadījumi, kad šāda izvēle var radīt riskus veselībai. Rīgas Stradiņa universitātes profesore un ārste – hematoloģe – Sandra Lejniece uzsver, ka gaļa uzturā ir jālieto. Īpaši svarīgi tas ir bērniem, grūtniecēm un jaunām sievietēm, kurām ir pastiprināta menstruālā asiņošana. Tiesa, tas nenozīmē, ka veģetārisms visos gadījumos ir kaitīgs. Būtiski tikai ievērot vairākus piesardzības pasākumus.

"Mūsu organisms bez skābekļa nevar funkcionēt, savukārt skābekli organismā pārnes hemoglobīns, kas ir sarkanajās šūnās. Lai tas izveidotos, cilvēka organismā obligāti ir jābūt dzelzij. Mūsu organisms gadsimtu gaitā ir tā pielāgojies, ka, uzņemot divvērtīgo un trīsvērtīgo dzelzi ar uzturu, labāk uzsūcas divvērtīgā dzelzs, kas ir gaļā," skaidro Lejniece.

Ja tiek ievērota diēta, jāskatās, cik daudz uzturā tiek lietota gaļa. Vislabāk dzelzs organismā uzsūcas no sarkanās gaļas – liellopa, jēra un aknām, pēc tam no cūkas un putnu gaļas. Zivīs dzelzs ir vismazāk. Ir ļoti daudz produktu, kuros ir trīsvērtīgā dzelzs, piemēram, zemenes, spināti un pupas, taču šī dzelzs uzsūcas sliktāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!