Foto: Shutterstock

2016. gadā veselības jomā viena no apspriestākajām tēmām bija aknu transplantācijas un to veikšana par valsts vai ziedotāju līdzekļiem, to parāda arī "Rutks" lasītāko ziņu apkopojums. Skaļāk izskanēja trīs gadījumi, kad cilvēkiem bija nepieciešama aknu transplantācija ārpus Latvijas. Diemžēl, tikai vienā gadījumā stāsts beidzās laimīgi.

Lielāku uzmanību nekā skumjā ziņa par Baibas Barones nāvi Tartu slimnīcā pēc aknu transplantācijas iemantoja vien intervija ar profesoru Anatoliju Danilānu, kurā viņš lauza dažādus mītus par veselīgu uzturu. Ļoti daudzus 2016. gadā interesēja arī citi raksti, kas saistīti ar veselīgu uzturu un svara samazināšanu. Tāpat interesi izraisīja raksts par kontracepciju Senajā Grieķijā un informācija par nogurumu, aknu slimībām un vēzi.

Olas, kafija un pipari ir labie 'zēni'. Profesors Danilāns lauž mītus par veselīgu uzturu

Foto: Shutterstock

Gadu gaitā zinātnieki daudzus uzskatus par veselīgu uzturu apgriezuši kājām gaisā. Agrāk pasaules gudrie prāti kafiju neieteica lietot. Tagad iesaka, turklāt vēl apgalvo, ka tā ir veselīgāka par tēju. Olas un pilnpiena produkti no uztura teju izslēdzami, jo izraisa holesterīna nogulsnēšanos asinsvados? Nav tiesa! Asi ēdieni var izraisīt kuņģa čūlu? Tieši otrādi – sadziedēt to! Rutks.lv tikās ar gastroenterologu, Rīgas Stradiņa universitātes profesoru Anatoliju Danilānu, lai noskaidrotu, kuri uzskati par veselīgu ēšanu un dzīvošanu, kā arī viņa mīļāko tēmu – kuņģa un zarnu trakta veselību – apmetuši kūleni, bet lielai daļai sabiedrības nav zināmi.

Lasīt vairāk

Tartu slimnīcā mirusi Baiba Barone

Foto: Privātais arhīvs

Skumjas ziņas piektdien, 2. decembrī, atceļojušas no Tartu slimnīcas, kurā pēc aknu transplantācijas atkopās Baiba Barone, sociālajā tīklā "Twitter" raksta LTV ziņu žurnāliste Aija Kinca. Baibai bija reta slimība – Budd-Chiari sindroms. Naudu operācijai saziedoja līdzcilvēki 2016. gada vasarā.

Lasīt vairāk

Sešas pazīmes, kas liecina par problēmām ar aknām

Foto: Shutterstock

Blēži, kas cenšas iesmērēt pseidoveselīgus produktus, tos slavējot, ļoti mīl runāt par toksīniem, ar kuriem tavs organisms esot pārpilns – protams, viņu piedāvātais produkts ir tieši tas, kas vajadzīgs, lai toksīnus no organisma dabūtu laukā. Taču, ja aprunāsies ar kādu ārstu, viņš tev pateiks, ka tavā organismā pašā jau ir ultraefektīvs toksīnu izvadītājs, proti, tavas aknas, vēstī "Prevention", atklājot sešas pazīmes, kas liecina, ka ar šo svarīgo orgānu kaut kas nav kārtībā.

Lasīt vairāk

Astoņas slimības, kuru galvenais simptoms ir pastāvīgs nogurums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad imūnā sistēma cīnās ar kādu slimību, tas no organisma prasa milzum daudz enerģijas. Tādēļ nav nekāds brīnums, ka nogurums atrodams gandrīz ikvienas slimības pazīmju sarakstā. Tomēr ir slimības, kurām nogurums ir viena no būtiskākajām pazīmēm. Astoņas biežākās no šīm slimībām, konsultējoties ar ārstiem, apkopojis "Prevention", minot arī citus simptomus, kas šīm kaitēm raksturīgi.

Lasīt vairāk

Mīti un patiesība par vēzi un tā veidošanās iemesliem

Foto: Shutterstock

Par vēzi un tā veidošanās iemesliem sabiedrībā joprojām klejo daudz mītu. "VeryWell" aplūkojis deviņus populārus apgalvojumus par šo bīstamo slimību, kliedējot aplamus pieņēmumus.

Lasīt vairāk

10 veidi, kā paātrināt vielmaiņu un sadedzināt vairāk kaloriju

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, tev bez šaubām noderētu kāda viltība, kā paātrināt vielmaiņu un likt organismam ar lielāku jaudu "dedzināt" kalorijas. Iepazīsties ar portāla WebMd.com apkopotajiem efektīvajiem veidiem, kā iekustināt vielmaiņu un ātrāk tikt pie slaida auguma, un – uz priekšu!

Lasīt vairāk

Pasaulē neveselīgāko produktu piecinieks

Foto: Shutterstock

Portāls Foodmatters.tv izveidojis savu pasaulē neveselīgāko produktu sarakstu, sniedzot skaidrojumus, kādēļ katru no tām nevajadzētu ēst. Rutks.lv par katru no tiem lūdza komentāru uztura speciālistei Jeļenai Pavlovai, kura piedāvāja arī veselīgas alternatīvas.

Lasīt vairāk

Mīti un fakti par mikroviļņu krāsns ietekmi uz ēdienu un veselību

Foto: Shutterstock

Ļoti daudzi uz mikroviļņu krāsni skatās ar lielu neuzticību, jo dzirdējuši dažādus nostāstus par mikroviļņu it kā nelabvēlīgo ietekmi uz ēdienu un veselību. Lūk, pieci tautā izplatīti uzskati! Uzzini, kuri no tiem atbilst patiesībai un kuri ir vien mīti.

Lasīt vairāk

Dzemdēt vai mirt? Seno grieķu un romiešu intīmās dzīves un kontracepcijas īpatnības

Foto: Arhīva foto

Skatoties seriālus par senajiem romiešiem un grieķiem, kuros ir redzams tik daudz kailu, kairinošu sieviešu un intīmu skatu, rodas priekšstats, ka senajos laikos ir valdījušas tikai orģijas, uzdzīve un, jā, izvirtība. Bet kā tad bija īstenībā?

Lasīt vairāk

Pieci šķiedrvielām bagātīgi produkti, kas palīdzēs notievēt

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ikviens ir dzirdējis, ka uzņemt pietiekami daudz šķiedrvielu ir ļoti svarīgi veselībai, tomēr ļoti daudzi no mums šajā jomā joprojām grēko. Vai zināji, ka šķiedrvielas ne vien nāk par labu gremošanas trakta darbībai, bet arī veicina notievēšanu? Portāls VeryWell.com apkopojis piecus šķiedrvielām bagātīgus produktus, kurus noteikti vērts iekļaut savā ēdienkartē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!