sieviete ēdiens atteikties atteikums nē
Foto: Shutterstock
Glutēns un tā kaitīgums ir viena no pēdējā laika aktualitātēm uzturā. Tā ir viela, kas atrodama daudzos graudaugos un produktos, ko ikdienā patērē lielākā daļa cilvēku. Uztura ārsts Andis Brēmanis norāda, ka atteikšanās no glutēna ir kļuvusi ļoti moderna pat bez īpaša pamatojuma. Vienlaikus viņš arī norāda, ka ir cilvēki, kam glutēns var radīt ne tikai nepatīkamas sajūtas, bet arī nopietnas veselības problēmas. Šiem cilvēkiem ir jāievēro īpaša diēta un jāizvairās no glutēna uzņemšanas pat niecīgos daudzumos.

Kas ir glutēns un kur tas slēpjas

Glutēns ir lipeklis, proteīns, kas atrodams labības graudos, piemēram, kviešos, rudzos un miežos. "Authority Nutrition" skaidro, ka graudos ir divu veidu olbaltumvielas – glutenīns un gliadīns. Cilvēku organisms parasti negatīvi reaģē tieši uz gliadīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!