avokado
Foto: Shutterstock
""Ņemiet labāk šo produktu, te būs vairāk tauku!" Ikdienā šādus iedrošinājumus nenākas dzirdēt, vai ne? Vismaz ne no ārstniecības jomas speciālistiem. Biežāk izskan ieteikumi samazināt tauku daudzumu uzturā un izvēlēties produktus ar mazāku tauku saturu. Tas var novest pie nepareiza priekšstata, ka tauki uzturā ir nevēlami," stāsta uztura speciāliste Eva Kataja.

Ne visi saprot un zina, cik liela nozīme cilvēka attīstības procesā un organisma pareizā funkcionēšanā ir taukvielām. Cilvēka organisms nespēj patstāvīgi ražot neaizstājamās taukskābes, tāpēc cilvēkam tās ir jāuzņem kopā ar uzturu. Gan pārāk maz, gan pārāk daudz uzņemto taukvielu negatīvi ietekmē cilvēka organismu. Īpaši uzņēmīga pret taukvielu svārstībām ir organisma imunitāte, jo tās darbība ir cieši saistīta ar neaizstājamajām taukskābēm. Neaizstājamās nepiesātinātās taukskābes palīdz ražot eikozanoīdus – savienojumi, kas regulē organisma imūno statusu.

Kāpēc taukus iesaka uzturā samazināt?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!