Iedvesmojoties no "Live Strong", piedāvājam iepazīties ar astoņiem nelāgiem, bet izplatītiem ēšanas paradumiem, kas negatīvie ietekmē tavu veselību. Ieskaties, jo, iespējams, arī tev ir pienācis laiks pārskatīt savus ēšanas paradumus. Pamainot tikai nedaudz, ieguvums var būt nenovērtējams – lieliska pašsajūta un labāka veselība.
Pārāk daudz nekvalitatīvas gaļas
Rīgas Stradiņa universitātes profesore un ārste – hematoloģe – Sandra Lejniece skaidro, ka daļai cilvēku pilnīga atteikšanās no gaļas produktiem ir saistīta ar riskiem veselībai, ja netiek pievērsta īpaša vērība uzņemtās dzelzs daudzumam. Veģetāriešiem uzturā ļoti lielā daudzumā būtu jālieto sojas produkti, pupas, zirņi, spināti un pastāvīgi jākontrolē dzelzs līmenis organismā.
Pārāk daudz cieto tauku
Tomēr pavisam no taukvielām atteikties nedrīkst. Uztura speciāliste Eva Kataja skaidro, ka cilvēka organisms nespēj patstāvīgi ražot neaizstājamās taukskābes, tāpēc cilvēkam tās ir jāuzņem kopā ar uzturu. Gan pārāk maz, gan pārāk daudz uzņemto taukvielu negatīvi ietekmē cilvēka organismu. Īpaši uzņēmīga pret taukvielu svārstībām ir organisma imunitāte, jo tās darbība ir cieši saistīta ar neaizstājamajām taukskābēm. Neaizstājamās nepiesātinātās taukskābes palīdz ražot eikozanoīdus – savienojumi, kas regulē organisma imūno statusu.
Daudz rafinēto miltu un to produktu
Nākamreiz, kad roka stiepjas pēc makaroniem, baltmaizes šķēles vai citiem miltu izstrādājumiem, padomā par savu veselību. To vietā izvēlies pilngraudu produktus, piemēram, bulguru, auzu pārslas, brūnos rīsus un dažādus pilngraudu miltu produktus. Tikai esi uzmanīga un, iegādājoties tādus pilngraudu produktus kā brokastu pārslas un enerģijas batoniņi, pārliecinies, ka tajos patiešām ir šķiedrvielas, kā arī centies izvairīties no pievienotajiem cukuriem.
Regulāra slāpju veldzēšana ar cukurotiem dzērieniem
Endokrinoloģe Ilze Konrāde skaidro, ka cilvēkiem dienā ir jāuzņem vidēji 30 grami cukura. Šis skaitlis iekļauj gan dabīgo cukuru, kas ir augļu un citu produktu sastāvā, gan pievienoto cukuru, ko liekam pie tējas, kafijas vai ko ražotāji pievienojuši dažādiem produktiem. Lielākajā daļā dzērienu cukura ir krietni vairāk. Pievērs uzmanību, ka uz produkta iepakojuma bieži ir norādīts cukura daudzums uz 100 gramiem produkta. Tas nozīmē, ka pudelē saldas limonādes tā būs pat piecas reizes vairāk.
Pārāk maz augļu un dārzeņu
Protams, dažādos augļos un dārzeņos var būt atšķirīgs dažādu vērtīgo vielu daudzums. Tāpat vienmēr der atcerēties, ka arī augļus iespējams apēst par daudz. Tajās esošās vielas var izraisīt vēdera pūšanos, caureju un citas problēmas. To, kā dažādi augļi, ogas un zaļumi ietekmē veselību, tu vari uzzināt šeit.
Pārāk maz jūras produktu
Jāpiebilst, ka omega-3 taukskābes nav vienīgā vērtīgā viela, kas atrodama dažādos jūras produktos. Tie ir bagāti arī ar D vitamīnu, ko mēdz dēvēt arī par saules vitamīnu. Ņemot vērā, ka Latvija atrodas tālu no ekvatora, ziemā D vitamīnu ir nepieciešams uzņemt ar uztura palīdzību. Par to, kādos produktos meklēt saules vitamīnu, lasi šeit.
Pārāk maz riekstu un sēklu
Rieksti un sēklas satur arī vielas, kas palīdz stiprināt imunitāti. Sezama sēklās un mandelēs ir daudz vara un E vitamīna. Ja tev trūkst šo vielu, saujiņa mandeļu vai salātiem pievienotas sezama sēkliņas būs tieši laikā. Ja tavā organismā trūkst cinka, izvēlies Indijas riekstus vai arī ķirbja sēklas. Lai uzņemtu nepieciešamo selēna daudzumu, pietiks apēst pa vienam Brazīlijas riekstam dienā. Vairāk par produktiem imunitātes uzlabošanai lasi šeit.
Pārāk daudz sāls
Jāpiebilst gan, ka pavisam no sāls atteikties nevajadzētu. Tas ir nepieciešams šķidrumu regulēšanai un elektrisko impulsu pārnešanai starp šūnām. Ārste-dietoloģe Jūlija Bastrigina norāda, ka pieaugušam cilvēkam diennakts sāls deva ir četri līdz seši grami, bērnam līdz septiņiem gadiem – divi līdz trīs grami.