Vitamīnu lādiņš pavasarī: veselīgas un vērtīgas nezāles, ko likt uz šķīvja
Foto: Shutterstock
Līdz brīdim, kad varēsi notiesāt piemājas dārziņā sasētus zaļumus, vēl kāds laiciņš jāpagaida, tomēr tas nebūt nenozīmē, ka jau tagad nevari saēsties gardus un vitamīniem bagātus augus – tie atrodami ne tikai dārzā, bet arī pļavā. Iepazīsties ar dažiem augiem, kas būs daudz vērtīgāki, atrodoties tavā šķīvī, nevis komposta kaudzē kopā ar citām nezālēm.

To, ka zaļumi uzturā ir jālieto, apšauba vien retais. "Organisms no zaļajiem augiem iegūtās olbaltumvielas uzņem un pārstrādā labāk nekā no pākšaugiem iegūtās, turklāt zaļumi palīdz attīrīt organismu un atbrīvot to no skābēm. Un, visbeidzot – zaļajos augos esošais hlorofils spēj uzlabot mūsu asins sastāvu un labvēlīgi ietekmēt šūnu aizsardzības un atjaunošanās spējas," skaidro uztura speciāliste Dagnija Brūvere.

Viņa stāsta, ka veselībai noderīgi ir ne vien dārzos īpaši audzēti zaļumi, bet arī dažādi augi, ko mēdz uzskatīt par nezālēm. Tās lasot vai iegādājoties, ir jāpievērš uzmanība vietai, kur tās augušas. Netīrā un piesārņotā vidē, piemēram, šosejas malā, augušus zaļumus uzturā lietot nav ieteicams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!