K vitamīna uzņemšanai un holesterīna līmeņa regulēšanai
Rabarbers ir lielisks pārtikas produkts tievētājiem, jo, kā skaidro "Authority Nutrition", šajā augā ir ļoti maz kaloriju, bet tas ir bagāts ar šķiedrvielām. Rabarberā ir apmēram tikpat daudz šķiedrvielu kā ābolos, apelsīnos un selerijās – divi grami uz katriem 100 gramiem auga. 100 gramos rabarberu ir tikai 116 kalorijas.
Rabarberos ir ļoti daudz K1 vitamīna – 100 grami auga satur apmēram 26-37 procentus no ieteicamās vitamīna dienas devas. Tāpat tajā ir diezgan daudz kalcija, bet, ņemot vērā, ka šajā augā ir arī ļoti daudz skābeņskābes, tas nekādu labumu organismam nedos.
Rabarberos esošās šķiedrvielas pozitīvi ietekmē holesterīna līmeni asinīs – tas samazina tā sauktā "sliktā" holesterīna daudzumu. Tiesa, līdzīgs efekts piemīt jebkuram produktam, kā sastāvā ir daudz šķiedrvielu. Rabarberā esošās šķiedrvielas neatšķiras no tām, kas atrodamas citos augos.
Daļai cilvēku rabarberi var kaitēt
Ja tu lieto rabarberus veselības uzlabošanai un lielos daudzumos, nedari to ilgāk par astoņām dienām. Pārmērīga šo augu lietošana uzturā var vājināt kaulus, izraisīt nespēku un pat sirdsdarbības traucējumus. Rabarberos esošā skābeņskābe tiek saistīta ar nierakmeņu veidošanos. No rabarberu lietošanas medicīniskos nolūkos jāizvairās grūtniecēm un cilvēkiem, kas lieto noteiktus medikamentus. Tāpēc – ja vēlies uzlabot veselību, izmantojot rabarberus, vispirms konsultējies ar ārstu. Piemēram, rabarberu lietošana medicīniskos nolūkos kopā ar medikamentiem, kas satur ibuprofēnu, var būt kaitīga tavām nierēm.
Uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka gadījumā, ja cilvēks ir pilnīgi vesels, rabarberu ēšana nekādu kaitējumu nenodarīs. Tiesa, ar to lietošanu uzturā ļoti lielos daudzumos, tāpat kā ar jebkuru citu produktu, aizrauties nevajadzētu. "Nemēģiniet apēst kilogramu rabarberu dienas laikā," piebilst Kataja.
Daļai cilvēku tomēr rabarberus nevajadzētu ēst vispār: "Noteikti jāuzmanās ir pacientiem ar nierakmeņiem, jo rabarberi satur oksalātus. Ir rabarberu šķirnes, kas satur vairāk oksalātu un tādas, kas mazāk. Tā kā mēs pēc skata īsti nevaram zināt, kāda šķirne mums ir trāpījusies, ja ir nierakmeņi (vai arī ir palielināts nierakmeņu risks), tad rabarberus labāk neēst."
Tortes, krēmi un kēksiņi – kā pagatavot rabarberus
Vienkāršā rabarberu kūka ar apelsīna miziņu
Garšu eksplozija – rabarberu kūkā ar apelsīna miziņu un sulu.
Soli pa solim: gaisīgā rabarberu kūka ar pufīgām olbaltuma putām
Kamēr dārzā vēl zeļ rabarberi, jāsteidz tie iecept gardās kūkās, kas lieliski garšos ar rūgtenu pēcpusdienas kafiju. Klasiskās plātsmaizes noskaņu maina pufīga olas baltuma kārta, kas atklāsies, kad nogriezīsi šķēli. Brīdinām, ka cepšanas laikā smaržos visa māja un kaimiņi noteikti nāks ciemos!
Ātrā un vienkāršā rabarberu kūka no tostermaizes
Ja tev nav laika un vēlmes ķēpāties, gatavojot mīklu, bet gribas baudīt gardu rabarberu kūku, tad risinājums ir tostermaize un īpaši pagatavota saldā krējuma mērce. Arī rabarberus šajā gadījumā nav nepieciešams sīki smalcināt – pietiks, ja tos sagriezīsi stienīšos, jo tāpat kūka izdosies gana garda.
Ātrais rabarberu–banānu ievārījums
Rabarberu - banānu ievārījums labi garšos gan kā piedeva pankūkām, gan krekeriem, gan uz baltmaizes šķēles.
Kokosriekstu piena 'panna cotta' ar rabarberiem
Kad rabarberu sezona rit pilnā plaukumā, tie jāliek lietā visdažādākajos veidos. Krēmīgam ''panna cotta'' skābenie rabarberi piešķir atspirdzinošu garšu, kas lieliski harmonē ar kokosriekstu saldumu.
Sulīgie rabarberu mafini
Gards un uz mēles kūstošs gardums, ko patīkami atsvaidzina vasaras garša - rabarberu gabaliņi.
Rabarberu sukādes
Rabarberu sukādes - vienkāršs un garšīgs veids, kā saglabāt pavasara garšu.
Gaisīgie rabarberu maršmelovi
Rabarberi pelnījuši sezonas laikā tikt izmantoti ne vien ātro kūku receptēs, bet arī kādā radošākā eksperimentā, piemēram, gaisīgos maršmelovos.
Krāsnī cepti rabarberi ar saldējumu
Ātri pagatavojams un vienkāršs saldais ēdiens rabarberu sezonas atklāšanai. Krāsnī cepti, rabarberi būs ļoti garšīgi, bet kopā ar aukstu saldējumu izkusīs mutē.
Ģeniāli vienkāršais rabarberu–putukrējuma deserts
Rabarberi ar putukrējumu – vienkāršs un ātri pagatavojams, bet ļoti garšīgs un vasarīgs saldēdiens.