Foto: Shutterstock

Zemenes dēvē par ogu un pat visa dārza karalienēm, lai arī augu pazinēji mēdz strīdēties, ka zemeni par ogu saukt ir nepareizi. Neatkarīgi no tā, kādā vārdā šo gardumu sauc, jūnija pirmajā pusē tās lielos daudzumos ēd teju katrs. Sārtās ogas var notiesāt svaigas, kopā ar pienu, biezputru vai izmantot neskaitāmu dažādu kūku un saldo ēdienu pagatavošanai. Turklāt šī oga ir ne vien garšīga, bet arī ļoti veselīga.

Piedāvājam iepazīties ar būtiskāko informāciju par zemeņu lietošanu uzturā, piemēram, kādas organismam nepieciešamas vielas tā satur, kā ietekmē veselību, kā saprast, ka ir apēsts par daudz zemeņu un kam no to lietošanas vajadzētu izvairīties vispār. Tāpat tu vari iepazīties ar vairākām kārdinošu ēdienu receptēm, kuru pagatavošanā nepieciešams izmantot šo daudzpusīgo gardumu.

C vitamīns, šķiedrvielas un kālijs – ko vēl satur zemenes

Foto: F64
Zemenes satur ļoti daudz dažādu organismam nepieciešamu vitamīnu un minerālvielu, raksta "Authority Nutrition". Tajās ir ap 90 procentiem ūdens un apmēram astoņi procenti ogļhidrātu. Tauku un olbaltumvielu zemenēs ir ļoti maz, tāpat šajās ogās ir salīdzinoši nedaudz kaloriju – 150 gramos tikai ap 50 kaloriju. 100 grami svaigu zemeņu satur 4,9 gramus cukura un divus gramus šķiedrvielu. Ogās ir arī omega 3 un omega 6 taukskābes – attiecīgi 0,07 un 0,09 grami uz 100 gramiem.

Tās satur arī ļoti daudz organismam nepieciešamu vitamīnu un minerālvielu. Zemenes ir lielisks C vitamīna avots, kas nepieciešams imūnsistēmas stiprināšanai un palīdz uzlabot ādas stāvokli. Tāpat zemenes satur mangānu, vitamīnu B9, kā arī kāliju.

Zemenēs ir arī daudz citu organismam vērtīgu vielu, piemēram, virkni dažādu antioksidantu un vielas, kas palīdz uzlabot sirds veselību. Nelielos daudzumos tajās ir arī dzelzs, vitamīns B6, varš un fosfors.

Jāpiebilst, ka arī saldētās zemenēs ir daudz organismam nepieciešamu vielu. Droši vari salasīt ogas un noglabāt saldētavā lietošanai ziemā. "Live Strong" gan aicina pievērt uzmanību tam, vai saldētajām ogām nav pievienots papildu cukurs. No tā labāk izvairīties un lietot ogas, kas sasaldētas bez dažādu piedevu pievienošanas.

Zemenes veselības uzlabošanai un uzturēšanai

Foto: Shutterstock
Šo vērtīgo ogu lietošanu saista ar dažādu hronisku slimību riska samazināšanu, skaidro "Authority Nutrition". Zemenes var palīdzēt normalizēt cukura līmeni asinīs, uzlabot sirds veselību, kā arī samazināt risku saslimt ar vēzi.

Tas, ka sirds un asinsvadu slimības ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem pasaulē, jau sen vairs nav nekāds jaunums. Zemeņu, kā arī citu ogu lietošana var palīdzēt uzlabot veselību un no šīm slimībām izvairīties – to apstiprina vairāki pētījumi. Zemenes palīdz normalizēt holesterīna līmeni asinīs, pazemināt asinsspiedienu un uzlabot trombocītu funkciju.

Tāpat zemenes ir ļoti labs līdzeklis cukura līmeņa un insulīna daudzuma asinīs regulēšanai. Tas nozīmē, ka šo ogu lietošana pazemina risku ciest no otrā tipa cukura diabēta. Tāpat ir izpētīts, ka zemenes palīdz samazināt dažu vēža veidu risku. Tomēr atceries, ka šo smago slimību ar ogu ēšanu uzveikt nav iespējams.

Vai var apēst par daudz un kam no zemenēm jāizvairās

Foto: Shutterstock

Lai arī zemeņu pozitīvo ietekmi uz veselību noliegt nav iespējams, ir reizes, kad no to lietošanas vajadzētu atturēties. "Live Strong" skaidro, ka veselam cilvēkam, kam nav alerģijas pret šo ogu satraukties nevajadzētu, ja vien tās netiek patērētas pārāk lielos daudzumos. Ko nozīmē par daudz? To pateiks priekšā tavs vēders un pašsajūta – zemenēs esošās šķiedrvielas var izraisīt gāzu veidošanos, vēdera uzpūšanos, sāpes un pat caureju. Tiesa, tas attiecas ne tikai uz zemenēm – jebkas, ko apēdīsi ļoti lielā daudzumā, var negatīvi ietekmēt gremošanas sistēmas darbu un radīt nepatīkamas sajūtas.

No zemeņu lietošanas uzturā jāizvairās cilvēkiem, kas ir alerģiski pret tajās esošajām vielām. Atkarībā no tā, pret kādām zemenēs esošajām vielām, cilvēkam ir alerģija, var gadīties, ka tās uzturā drīkst lietot tad, ja tās ir pagatavotas karsējot. Dažos gadījumos no ogām labāk izvairīties vispār. Par alerģiju pret zemenēm var liecināt, nieze un iekaisums mutes apvidū, kā arī nieze, izsitumi un nātrene uz citām ķermeņa daļām. Tāpat alerģiskiem cilvēkiem pēc zemeņu lietošanas var parādīties caureja un vemšana.

Par zemeņu lietošanu grūtniecēm uztura speciāliste Gita Ignace, teic, ka tās var droši lietot, ja vien ievēro dažus piesardzības pasākumus, proti, ogas vienmēr ir kārtīgi jānomazgā. Gadījumā, ja ģimenes vai radu lokā kādam ir alerģija no zemenēm, tad pirms ogu lietošanas ieteicams konsultēties ar ārstu. Protams, ja sievietei ir alerģija pret šīm ogām, arī grūtniecības laikā no tām jāatsakās.

Ņemot vērā, ka zemenes ir ogas ar lielu alerģijas risku, ar to došanu bērniem jābūt uzmanīgiem. Ja bērns jau ir pret kaut ko alerģisks un nav skaidri zināms pret ko, drošības labad zemeņu ēšana jāatceļ uz nākamo vasaru. Ja ģimenē kādam ir alerģija, tad arī ar zemeņu ēšanu nedrīkst steigties. Jebkura mazuļa ēdienkartē zemenes jāievieš ļoti pakāpeniski, sākot ar pusogu. Pirmajā reizē var ogas iepriekš termiski apstrādāt, pievienot jau pazīstamam mazuļu ēdienam. Tomēr pirms bērna cienāšanas ar ogām ieteicams konsultēties ar ārstu.

Zemenes virtuvē: dažādas receptes gardām maltītēm ar ogu karalieni

Foto: Shutterstock
Jūnijā zemenes var dēvēt ne vien par dārza, bet arī virtuves karalieni, jo ēdienu klāsts, kuros to var izmantot, ir patiešām bagātīgs. Turklāt tās droši var izmantot ne tikai saldajiem ēdieniem un kūkām, bet arī izmantot gardu salātu pagatavošanai. Izvēlies viskārdinošāko recepti un izbaudi zemeņu brīnišķīgo garšu dažādos ēdienos.

Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.

Lasīt vairāk

Kefīra pankūkas ar zemeņu mērci

Foto: Privātais arhīvs

Katram noteikti pūrā ir labākā pankūku recepte, bet, vai esi mēģinājis tās pagatavot ar kefīru? Tās sanāks pufīgas un debešķīgi gardas, stāsta receptes autore Maira.

Lasīt vairāk

Rabarberu un zemeņu ievārījums ar ingveru

Foto: Shutterstock

Saldās zemenes salikumā ar skābenajiem rabarberiem un pikanto ingveru rada pārsteidzoši gardu garšu kombināciju.

Lasīt vairāk

Zemeņu krēms

Foto: Shutterstock

Zemeņu krēms - gards deserts, kura pagatavošana neprasīs daudz laika un rezultāts nebūt neliks vilties.

Lasīt vairāk

Zemeņu sorbets, ko var pagatavot 5 minūtēs

Foto: Shutterstock

Zemeņu sorbets garšo tikpat labi kā zemeņu saldējums, bet tam ir viens liels pluss – šo gardo un atsvaidzinoši vasarīgo desertu var pagatavot piecās minūtēs.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka

Foto: DELFI

Kad organisms piespiež mainīt ikdienas paradumus un pārskatīt savu ēdienkarti, īpaši saldumu gatavošanā nepieciešams iedarbināt radošo domāšanu. Tādēļ eksperimentālā ceļā Līvas Immermanes virtuvē tapusi recepte, kas būs noderīga tiem, kuri uzturā nelieto vai nedrīkst lietot olas, miltus un piena produktus.

Lasīt vairāk

Biskvīta rulete ar zemeņu mērci pildījumā

Foto: Shutterstock

Biskvīta rulete ar sulīgu zemeņu mērci - izcils kārums ar vasaras garšu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!