Iedvesmojoties no "Women's Health", apkopojām sešas ar ēdiena iegādi, gatavošanu un pasniegšanu saistītas lietas, kas veicina lieko kilogramu veidošanos. Ēšana no glītiem liela izmēra šķīvjiem, našķošanās gatavošanas laikā un veikala plauktos atrastu mērcīšu lietošana ir tikai daļa no lietām, bez kā ikviens varētu iztikt, tādā veidā ievērojami atvieglojot atbrīvošanos no traucējošajiem kilogramiem.
Našķošanās ēdiena gatavošanas laikā
Bez ēdiena pagaršošanas tā gatavošanas laikā bieži iztikt nav iespējams. Tomēr tas nenozīmē, ka tev ir jāpagaršo katra ēdiena sastāvdaļa, jānogaršo ēdiens vairākkārt un vēl jāpanašķojas ar labumiem, kas atrodami ledusskapī, bet konkrētā ēdiena pagatavošanai nav nepieciešami. Nereti gadās, ka, gatavojot ēst, cilvēks uzņem tikpat kaloriju, cik maltītes laikā. Ja katru dienu vakariņu laikā apēd divreiz vairāk, nekā tu apjaut, pieņemšanās svarā patiešām var šķist neizprotama.
Lai izvairītos no pieēšanās gatavojot un pēc tam pārēšanās maltītes laikā, neķeries pie kaltiem un pannām, ja esi ļoti izsalkusi. Tas būs tāpat, kā doties uz veikalu iegādāties pārtiku ar burkšķošu vēderu. No pārspīlēšanas neizbēgsi. Labāk vispirms palutini sevi ar kādu veselīgu uzkodu un tikai tad sāc gatavošanu. Tad, ja gatavošanas laikā košļāsi košļājamo gumiju, iespējas našķoties būs ierobežotas, tāpēc šo metodi ir vērts pamēģināt.
Dārzeņu atstāšana otrajā plānā
Tomēr ikdienā daudzi no mums šo principu neievēro. Ir ļoti viegli aizmirst par šiem produktiem, ja ikdiena aizrit steigā un visas maltītes cenšamies pagatavot maksimāli ātri, piemēram, uzvārīt makaronus un uzcept kādu desiņu. Arī līdzņemšanai šādi ēdieni var šķist daudz piemērotāki, jo salāti, ilgi stāvot, mēdz kļūt bezgaršīgi.
To ir iespējams mainīt, ievērojot dažus vienkāršus priekšnosacījumus. Atceries, ka salātu mērce ēdienam jāpievieno tikai pirms pašas ēšanas. Tāpat tikai neilgu brīdi pirms ēšanas sagriez tādus produktus kā tomāti, avokado. Ja pusdienas ņem līdzi uz darbu – daļu vari sagriezt mājās, bet tomātus sagriez tikai pusdienlaikā. Mērci salātiem ņem līdzi atsevišķā trauciņā un pievieno ēdienam tikai pusdienlaikā.
Nepareiza porcijas izmēra izvēle
Ja porcijas izmērs būs pārāk liels, pārēšanās būs neizbēgama. Lielākā daļa cilvēku, lai arī saprot, ka jau ir paēduši krietni agrāk, turpina ēst līdz brīdim, kad porcija ir notiesāta un šķīvis ir tukšs. Jāpiebilst, ka pārāk lielas ēdiena porcijas ne tikai var palielināt tava vidukļa apkārtmēru, bet arī pasliktināt darba spējas.
Uztura speciāliste Alise Kindzule skaidro, ka sievietēm saspringtā darba dienā optimālām darba spējām pusdienās nepieciešams uzņemt vidēji 400 – 600 kaloriju, savukārt vīriešiem – vidēji 600 kaloriju. Pārāk lielas maltītes uzņemšana (vairāk nekā 800 kaloriju) darba spējas pasliktina, veicinot nogurumu. Pārāk augsts ogļhidrātu līmenis maltītē veicina laimes hormona serotonīna sintēzi organismā, radot apātisku sajūtu.
Uzkodu neplānošana
Cilvēks parasti jūtas izsalcis un sāk našķoties ar visu, kas pagadās pa rokām – cepumiem uz kolēģa galda vai saldumu automātā pieejamiem našķiem. Banāns un siera šķēle, kas paņemti no mājām, pa ceļam uz darbu nopirktas mandeles un banāns, grieķu jogurts ar žāvētiem augļiem – tās visas noteikti būs daudz veselīgākas uzkodas, kas palīdzēs arī izvairīties no pieņemšanās svarā. Ar deviņām citām veselīgām uzkodām izsalkuma aizdzīšanai starp ēdienreizēm tu vari iepazīties šeit.
Nepietiekama ēdienkartes dažādošana
Lai ēšana nekļūtu garlaicīga un tu neatmestu gatavošanai ar roku, izpēti ne tikai ēdienus, ko regulāri gatavo, bet arī to sastāvdaļas. Iekļauj savā maltīšu plānā dažas receptes brokastīm, pusdienām un vakariņām, kas atšķiras no ikdienā gatavotā. Tas palīdzēs brīžos, kad pirms gatavošanas sāksi prātot par to, cik ļoti negribi ēst kādu konkrētu ēdienu, ko proti pagatavot. Tev nebūs jāpavada stundas, meklējot idejas, jo tās būsi jau iepriekš sagatavojusi.
Idejas veselīgai un dažādai ēdienkartei vari smelties arī Lindas Vilmansones ieteikumos par to, kā ēst veselīgi un dažādot ēdienkarti, dzīvojot taupīgi.
Veikalā nopērkamu mērču un marināžu izmantošana
Ja vēlies, lai tev vienmēr ir pieejamas veselīgas un garšīgas mērces vai marinādes, gatavo tās pati. Lai gatavošana neievilktos un katra maltīte nekļūtu par īstu izaicinājumu, sagatavo bieži izmantotās mērces iepriekš. Sadali tās nelielās porcijās un glabā saldētavā. Ja glabā pašas gatavotā mērces ledusskapī, atceries, ka tās neglabāsies tik ilgi, kā tās, kas iegādātas veikalā.