Ir svarīgi paturēt prātā, ka ne visi ēdieni, ko mēs saucam par salātiem, ir vienādi, tāpēc arī nav iespējams viennozīmīgi pateikt, cik bieži šo ēdienu ir ieteicams lietot uzturā. Jāpievērš uzmanība tā sastāvam, jo maisījums, kā sastāvā ir ļoti daudz majonēzes un citu produktu, kas organismu nenodrošina ar tam nepieciešamajām uzturvielām un vitamīniem, noteikti būs mazāk ieteicams nekā bļodiņa ar svaigiem dažāda veida dārzeņiem, kas papildināti ar olīveļļu un sēkliņām.
Ne visi salāti ir salāti un kam vēl jāpievērš uzmanība, izvēloties šo ēdienu
Salāti, kuros ir daudz majonēzes, bet dārzeņu praktiski nav, piemēram, ķiploku grauzdiņu vai krabju nūjiņu, noteikti nav ēdiens, ko ieteicams uzturā lietot regulāri. Kataja norāda, ka tad, ja ar šiem ēdieniem mielojas vien pāris reizes gadā, veselībai nekāds ļaunums netiks nodarīts.
Cilvēki, kas vasaras periodā uzturā lieto svaigus salātus, dārzeņus un ogas, to var darīt bez bažām. Speciāliste gan iesaka neaizmirst par to, ka nepieciešams uzņemt arī dažādas taukvielas. To var izdarīt, uzturā lietojot augu eļļas, riekstus un sieru.
Salāti palīdzēs veselībai, figūrai un skaistumam
Ja salātos ir daudz zaļo lapu dārzeņu, piemēram, spināti, rukola un citi, tajos ir arī daudz šķiedrvielu, minerālvielu un dažādu vērtīgu vitamīnu, kas uzlabo imūnsistēmas darbību, stiprina kaulus un uzlabo sirds veselību. Arī dažādi citi dārzeņi, piemēram, tomāti un paprika, ir bagāti vitamīniem un minerālvielām. Centies pagatavot pēc iespējas krāsainākus salātus, jo tā uzņemsi vairāk dažādu vitamīnu un minerālvielu.
Dārzeņos un salātu lapās esošās vielas ne tikai uzlabos tavu pašsajūtu, bet var palīdzēt samazināt svaru, jo tajos ir maz kaloriju. Tāpat dažādi dārzeņi, ogas un augļi, ko vari pievienot salātiem, palīdzēs stiprināt imūnsistēmu, uzlabot redzi un ādas stāvokli, kā arī nedaudz palēnināt novecošanu.
Atceries, ka nepieciešams uzņemt arī olbaltumvielas, tāpēc droši ēd salātus, kuru sastāvā ir vista, zivis vai pākšaugi. Lai uzņemtu veselīgās un organismam nepieciešamās taukvielas, pievieno olīveļļu, olīvas vai riekstus un sēklas. Tā tu iegūsi veselīgu un diētisku maltīti, kas saturēs visu tavam organismam nepieciešamo.
Gardu un uzturvielām bagātu salātu receptes
Lapu salāti ar tunci, rīsiem un fetas sieru
Zibenīgi pagatavojami, veselīgi un sātīgi salāti, kuros vari izmantot no vakariņām pāri palikušos vārītos rīsus. Nebūs jānopūlas arī ar mērces gatavošanu, atliks vien pārslacīt visas sastāvdaļas ar citronu sulu un gardie salāti būs gatavi.
Grieķu salāti ar mocarellu un baziliku
Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.
Zemeņu salāti ar cieto sieru un lazdu riekstiem
Izsmalcināti interesanta garša, kas noteikti jānobauda.
Redīsu salāti ar āboliem, bietēm un burkāniem
Pavasarī, kad vēl tikai gaidām pirmos zaļumus izdīgstam no dārza dobēm, tā vien kārojas uzkost ko kraukšķīgu, svaigu un veselīgu. Vienkārši pagatavojamos redīsu salātus ar āboliem un burkāniem var baudīt gan kā vieglu un krāsām bagātu uzkodu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.
Turku zirņu un pētersīļu salāti ar fetas sieru
Zibenīgi pagatavojami un sātīgi turku zirņu salāti ar svaigajiem pētersīļiem un gardo fetas sieru. Visu pārlej ar saldeni skābo citronu un eļļas mērcīti izteiksmīgākai garšai.
Pavasarīgie kāpostu salāti ar mango un eļļas–apelsīnu mērci
Koši, krāsaini un pavasarīgi svaigi salāti, kur kāpostu kraukšķīgums mijas ar eksotisko mango un spirgtu eļļas–apelsīnu mērces skābumiņu. Garšos lieliski gan kā viegla maltīte, gan kā piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem.
Svaigie salāti ar vistu, vīnogām un eļļas–sinepju mērci
Vien pusstundas laikā pagatavojami gardi, svaigi un veselīgi salāti, kas papildināti ar sulīgu vistiņu, vīnogām un grauzdētām saulespuķu sēkliņām. Īsti piemēroti gan ikdienas maltītei, gan svētku galdam.
Sulīgie seleriju–bumbieru salāti ar eļļas–laima mērci
Pavisam vienkārši, bet sulīgi un kraukšķīgi salāti – kā radīti steidzīgajiem darbdienu vakariem, kad nav ne laika, ne vēlēšanās ilgi rosīties virtuvē. Šos salātus vari pagatavot vien 15 minūšu laikā un pasniegt kā gardu piedevu gaļas, zivs, rīsu, griķu, pastas un kartupeļu ēdieniem.
Tomātu un arbūza salāti ar fetas sieru
Atsvaidzinoši un sulīgi tomātu un arbūza salāti. Sātīgumam pievieno arī nedaudz fetas sieru!
Vasaras dārzeņu salāti ar ceptām siera bumbām
Pusdienās būs tieši laikā – sastāvdaļām bagātīgi un ļoti gardi dārzeņu salāti ar apceptām "sniega bumbām". Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.
Vasarīgie salāti ar zemenēm, vistu un medus-citrusu mērcīti
Kārdinoši un gardi svaigie salāti ar zemenēm un vistas gaļu. Pievieno klāt mazliet magoņu sēkliņu kraukšķīgumam un siera bumbas sātīgumam. Recepti piedāvā Justīne un Monika no bloga "Divi10.com".
Pavisam zaļie salāti ar pupiņām, zirnīšiem un valriekstiem
Cik vasarīgi, un tieši laikā uz pākšaugu sezonas sākumu! Pupiņu pākstis un jaunie zaļie zirnīši garšos vēl eksotiskāk, kad tiem pievienos paša gatavotu miso mērci. Zaļie salāti ar pikantumu, kas spirdzinās garšas kārpiņas.
Svaigie salāti ar vistu un ķiršiem
Svaigi, mazliet grēcīgi, bet vasarai tieši laikā – lapu salāti ar apceptu vistas fileju un svaigiem, sulīgiem ķiršiem. Saldais mutē mīsies ar sāļo, bet sinepju mērcīte piešķirs patīkamu sīkstumu.
Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem
Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.