Foto: Shutterstock
Tā kā vairākas nedēļas tirgū un lielveikalos par saprātīgu cenu jau ir nopērkami saldie ķirši, tad jūlijs ir īstais laiks, lai ar tiem mielotos. Tieši šajā mēnesī koši sarkanās ogas nogatavojas arī pašmāju dārzos. Atceries, ka ķirši ir ne vien ļoti garšīgi, bet arī veselīgi. Turklāt tos ir iespējams izmantot ļoti dažādos veidos, ne tikai ēst svaigus.

Ķirši satur ļoti daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, kas nepieciešami organisma funkciju nodrošināšanai. Tāpat tie noderēs sportistiem, lai izvairītos no muskuļu sāpēm un vairotu spēku. Sārtās ogas noderēs arī miega kvalitātes uzlabošanai un citu veselības jautājumu risināšanai. Jāpiebilst arī, ka ķiršus ēdieniem var pievienot ne tikai saldummīļi, jo tos izmanto arī salātu gatavošanai.

Vitamīniem un minerālvielām bagātas ogas

Foto: Shutterstock
Gan saldie, gan skābie ķirši ir ļoti vērtīgas ogas, jo satur daudz vitamīnu un minerālvielu. Uztura speciāliste Jeļena Pavlova skaidro, ka ķirši satur dažādus B grupas vitamīnus (izņemot B12 vitamīnu), karotinoīdus, C vitamīnu, kā arī tādas minerālvielas kā kāliju, kalciju, magniju, fosforu, cinku, varu un nedaudz dzelzs.

Skābajos ķiršos ir nedaudz vairāk bēta karotīna – antioksidanta, no kura mūsu organismā veidojas A vitamīns – un C vitamīna nekā saldajos ķiršos (100 gramos skābo ķiršu – 15 miligrami, saldajos – 12 miligrami). Apēdot trīs saujas skābo ķiršu, var uzņemt pusi no dienā ieteicamā C vitamīna daudzuma.

Gan saldajos gan skābajos ķiršos ir vienāds olbaltumvielu daudzums – 0,9 grami uz 100 gramiem ogu. Tauku nedaudz mazāk ir saldajos ķiršos – 0,3 grami uz 100 gramiem ogu, kamēr skābajos ķiršos ir 0,5 grami tauku. Katros 100 gramos saldo ķiršu ir 13,3 grami ogļhidrātu, bet skābajos ķiršos to ir mazāk – 9,9 grami.

Ja salīdzina enerģētisko vērtību, tad, protams, saldie ķirši satur vairāk kilokaloriju, jo tajos ir vairāk ogļhidrātu, bet kilokaloriju atšķirība nav būtiska – 63 kilokalorijas pret 53 kilokalorijām, rēķinot uz 100 gramiem ogu.

Lieliski noderēs veselības un pašsajūtas uzlabošanai

Foto: Shutterstock
Ķiršos ir patiešām daudz vērtīgu vielu, tāpēc tie ir lieti noderēs dažādu veselības problēmu risināšanai un labsajūtas nodrošināšanai. "Live Strong" skaidro, ka ķirši noderēs tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Ķiršos esošās šķiedrvielas ne tikai palīdzēs samazināt svaru, bet arī var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni asinīs.

Ķirši satur arī melatonīnu – hormonu, kas ietekmē cilvēka bioloģisko diennakts ritmu. Tas ir ļoti nepieciešams cilvēkiem, kas ikdienā daudz uzturas telpās ar mākslīgo apgaismojumu. Ķirši var mazināt bezmiegu un uzlabot miega kvalitāti. Arī "Authority Nutrition" norāda uz vairākiem iemesliem, kāpēc ķiršu lietošana uzturā nāk par labu veselībai un pašsajūtai. Piemēram, ķiršu sula noderēs sportistiem, jo tā neļauj zaudēt spēku un var pasargāt no muskuļu sāpēm, kas var rasties pēc smagas fiziskās slodzes.

Sārtās ogas var palīdzēt justies labāk cilvēkiem, kas cieš no artrīta vai podagras. Ķirši palīdz samazināt iekaisumu un sāpes. Tiesa, uzlabojumi nebūs pārsteidzoši. Sulīgās ogas satur arī ļoti daudz antioksidantu, kas palīdz uzlabot smadzeņu darbību. Jāpiebilst arī, ka ķirši ir lielisks līdzeklis imūnsistēmas darbības uzlabošanai.

Kūkas, kompoti, saldējumi un salāti – ko vēl pagatavot no ķiršiem

Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai arī gan saldie, gan skābie ķirši patiešām garšīgi arī svaigā veidā, tie lieliski noderēs arī dažādu ēdienu pagatavošanai. Dažādas tortes, kokteiļi un saldējums ir tikai neliela daļa no ēdieniem, kam vari pievienot šīs izteiksmīgās ogas. Ziemā īsts kārums būs vasarā gatavotais ķiršu kompots, bet drosmīgākie var izmēģināt, kā garšo svaigie salāti ar vistu un ķiršiem. Nebaidies eksperimentēt – ķiršus var izmantot ļoti dažādos veidos.

Ķiršu laika kārdinājumi – recepšu izlase īstiem kārumniekiem

Foto: Shutterstock

Kārdinošs, saldskābs un nedaudz grēcīgs ir šis mirklis starp jūniju un jūliju, kad sākas ķiršu laiks. Kad garšas kārpiņas nedaudz piekusušas, baudot ogas, laiks jauniem varoņdarbiem virtuvē, ar ķirsīgo rezultātu pārsteidzot gan sevi, gan citus!

Lasīt vairāk

Ķiršu sezonas noslēguma labumi: 10 ķirsīgas receptes kārumniekiem

Foto: Shutterstock

Tagad, kad ķirši nolasīti, ir īstais brīdis, lai ne tikai vārītu ievārījumus ziemai, bet pagatavotu ko garšīgu mājiniekiem, lai remdētu kāri pēc saldumiem. No ķiršiem var pagatavot teju visu to pašu, ko gatavojām no zemenēm un mellenēm. Tāpēc nevajag baidīties no izaicinājuma, un sarūpēt kādu gardu siera kūku ar ķiršiem pēcpusdienas viesiem, saldējumu karstajām dienām, kas strauji tuvojas, vai plātsmaizi pēc vislabākajām ģimenes receptēm.

Lasīt vairāk

Ķiršu un banānu smūtijs

Foto: Shutterstock

Gards un vasarīgs kokteilis brokastīm vai baudīšanai starp ēdienreizēm – ķiršu smūtijs ar banāniem un citām vasaras ogām. Lai panāktu, ka kokteilis ir atvēsinošs, izmanto sasaldētas ogas.

Lasīt vairāk

Mazās ķiršu un mandeļu kūciņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas tā neiepriecinās garšas kārpiņas vasarā, kā sezonas ogu gardumi. Tāpēc ir vērts pagatavot šīs smilšu mīklas mazās kūciņas, kas pildītas ar ķiršiem, mandeļu miltiem un mandeļu skaidiņām. Baudi siltas kopā ar kādu krūzi piena.

Lasīt vairāk

Ķiršu zupa

Foto: Shutterstock

Pasakaini gards un vienkārši pagatavojams deserts – ķiršu zupa. Vajadzēs vien skābos ķiršus savā sulā, mazliet skābā krējuma un lielākā daļa produktu jau ir. Izmanto svaigus skābos ķiršus un ķiršu sulu vai savā sulā konservētus ķiršus bez kauliņiem.

Lasīt vairāk

Ķiršu kompots

Foto: Shutterstock

Ķiršu kompots, kas noderēs kūkām, saldajiem ēdieniem vai vienkārši tāpat, lai panašķētos.

Lasīt vairāk

Mājās gatavota ķiršu limonāde

Foto: DELFI

"Mamma, šī limonāde ir tā kā ķiršu kola!" nogaršojuši šo dzērienu, izsaucās bērni. Un viņiem taisnība, jo šefpavārs Lauris Aleksejevs, kurš esot šīs receptes autors, tieši tā arī nosaucis. Izmēģinājām un atzinām par labu esam. Noteikti atkārtosim vēl, jo ķiršu vēl daudz. Tiesa, atkāpāmies no receptes oriģināla, samazinot cukura daudzumu, jo šķita – būs par daudz.

Lasīt vairāk

Svaigās ķiršu siera kūkas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Starp daudzajām siera kūku receptēm šī patīkami izcelsies – pagatavo individuālas siera kūku porcijas, kurām nav nepieciešama cepšana. Tā vietā kūku stingru padarīs pievienotais želatīns, bet vasarīgu garšu piešķirs ķiršu garnējums.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar vistu un ķiršiem

Foto: Shutterstock

Svaigi, mazliet grēcīgi, bet vasarai tieši laikā – lapu salāti ar apceptu vistas fileju un svaigiem, sulīgiem ķiršiem. Saldais mutē mīsies ar sāļo, bet sinepju mērcīte piešķirs patīkamu sīkstumu.

Lasīt vairāk

Ķirši šokolādē

Foto: Shutterstock

Burvīgas un viegli pagatavojamas šokolādes konfektes ar krēmsiera pildījumu un ķirsīti vidiņā. Ja konfektes paredzētas tikai pieaugušajiem, krēmsiera masā var iejaukt nedaudz ķiršu liķieri. No dotā produktu daudzuma iznāks apmēram 40 konfektes.

Lasīt vairāk

Ķiršu saldējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas nav gardāks vasarā par aukstu, garšīgu saldējumu. Vēl jo vairāk, ja tas ir pašu taisīts, no sarkaniem un sulīgiem ķiršiem, veselīgā grieķu jogurta un nedaudz medus.

Lasīt vairāk

'Scones' cepumi ar žāvētiem ķiršiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi un gaisīgi cepumiņi ar žāvētajiem ķiršiem. Angļu iecienītos scones cepumus tradicionāli ēd, pārgriežot uz pusēm un apziežot ar sviestu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!