Šī sārtā, saldā un aromātiskā oga lieliski garšo pati par sevi, tomēr tas nenozīmē, ka to nevar izmantot dažādu gardu ēdienu gatavošanai. Izmanto iespēju un palutini sevi ar šo lielisko ogu, ko vari nopirkt ne tikai veikalā vai izaudzēt dārzā, bet atrast arī mežā vai kādā saulainā izcirtumā.
Ne tikai gardas, bet arī veselīgas
Uztura speciāliste Eva Kataja atklāj, ka 100 gramos ogu ir apmēram 52 kilokalorijas un 12 grami ogļhidrātu, no kuriem puse ir šķiedrvielas. Tās palīdz uzlabot gremošanu. Avenēs ir arī ļoti daudz C vitamīna. Lai uzņemtu dienā nepieciešamo C vitamīna daudzumu, jāapēd apmēram 300 grami šo gardo ogu.
Avenes ir lielisks antioksidantu avots un tajās ir ļoti daudz dzelzs, mangāna, magnija un dažādu vitamīnu. Veselībai vislabākās ir avenes, kas augušas bez pesticīdu izmantošanas, bet uzglabāt tās var dažādi – ievārījumos, sasaldētas un kaltētas. Speciāliste norāda, ka saldētas ogas būs daudz vērtīgākas nekā aveņu ievārījums.
Šīs saldās ogas ir lielisks našķis tiem, kas rūpējas par savu figūru. Par to, ka avenes liks pieņemties svarā, nevajadzētu satraukties, norāda "Live Strong". Tajās nav holesterīna un tauku. Par labu noteikti nāk arī lielais šķiedrvielu daudzums – tās var palīdzēt arī atbrīvoties no kāda lieka kilograma.
Avenēs esošās vielas palīdzēt arī artrīta slimniekiem, jo samazina iekaisuma veidošanās risku līdzīgi, kā to dara ibuprofēnu saturoši un cita veida pretsāpju līdzekļi.
Palīdzēs ne tikai ogas, bet daļai cilvēku jāuzmanās
Viena no aveņu labākajām īpašībām ir tā, ka veselībai noder arī citas auga daļas. Tās izkaltē un izmanto tējas pagatavošanai. "WebMd" norāda, ka aveņu ogu lietošana uzturā, kā arī tējas, kas pagatavotas no to lapām un citām auga daļām, ir droša. Šī auga lietošana lielākajai daļai cilvēku nekādus blakusefektus nerada. Uzmanīgām ar avenēm ir jābūt tikai grūtniecēm.
Aveņu lapām var būt līdzīga iedarbība kā estrogēnam, tāpēc ar to lietošanu jāuzmanās endometriozes slimniecēm, cilvēkiem, kas slimo ar krūts vai dzemdes vēzi. Uztura piedevas, kas pagatavotas no avenēm, var radīt risku bērniem un sievietēm, kas bērnu baro ar krūti.
Avenes bieži izmanto, lai atvieglotu mēnešreizes, mazinātu vēdergraizes un ārstētu jēlumu mutē. Tomēr šiem pielietojumiem nav zinātniska pamatojuma. Tāpat ir sievietes, kas aveņu lapu tēju lieto grūtniecības vēlākajā posmā, lai atvieglotu dzemdības un mazinātu sāpes, tomēr nav pietiekami daudz pierādījumu, kas apliecinātu, ka tas patiešām palīdz.
Brīnišķīgi ēdieni, ko pagatavot no avenēm
Ja vēlies sevi palutināt ar kādu našķi, kas pagatavots, izmantojot avenes, iespējams, krēmīgā aveņu plātsmaize vai baltās šokolādes un aveņu siera kūciņas ir tas, kas tev vajadzīgs. Variāciju, kā izmantot avenes virtuvē, patiešām ir daudz. Tāpat jāpiebilst, ka kaut ko gardu varēs pagatavot arī tie, kas sevi neuzskata par kulinārijas ekspertiem.
Kārtainā 'Pavlova' ar zemenēm un avenēm
Kad mājās uzradās brīvībā turētu vistu olas, nolēmu, ka īstais brīdis saņemties un pagatavot "Pavlovu". Izrādījās, ka tas nev nemaz tik sarežģīti. Kūka ir ļoti viegla, gaisīga un īsteni vasarīga, jo to var papildināt ar dažādām sezonā pieejamām ogām. Oriģinālā "Pavlova" tiek dekorēta ar zemenēm vai kivi, es šoreiz izvēlējos zemenes un avenes, bet tu vari izmantot jebkuras ogas, kas garšo vislabāk," tā savu veikumu komentē receptes autore Žaklīna Hermane.
Kārtainā ogu 'panna cotta' ar avenēm
"Manam vīram reti garšo deserti, bet šo "panna cotta" viņš man lūdz gatavot regulāri. Krāsai pievienoju melleņu, ķiršu un zemeņu biezeņus," – stāsta receptes un garda "Instagram" profila autore Elena Pudāne.
Deserta salāti ar rikotas sieru un avenēm
Šo salātu sastāvdaļas veido ļoti īpašu un tiešām neparastu garšas kombināciju – šķīvī mīsies rikota, avenes un pat zaļie lapu salātiņi. Turklāt maltīte ir ļoti viegli un ātri pagatavojama!
Medus, citronu un aveņu semifredo
Klasiskais itāļu saldētais deserts – semifreddo. Pagatavots no jogurta, olu dzeltenumiem un svaigām avenēm.
Aveņu mafini ar drumstalām
Sulīgi vaniļas mafini ar saldām avenēm un zeltaini kraukšķīgām drumstalām. Ēd siltus, piedzerot auksta piena krūzi, vai atdzesētus kopā ar tējas vai kafijas tasi.
Krēmīgā aveņu plātsmaize
Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!
Cepeškrāsnī kaltētas avenes
Kaltētas avenes noderēs kūku dekorēšanai, brokastu muslim, mājās gatavotām šokolādes konfektēm un citiem gardumiem. Lai paātrinātu kaltēšanu, ogas sagriez ripiņās. Izkaltētos gabaliņus pēc tam vari arī saberzt pulverī.
Apaļās aveņu pīrāgkūkas jeb 'galettes'
Karstas un sulīgas avenes, kas ievīstītas trauslā saldo pīrāgu mīklā. Ja saldētavā aizķērušās kazenes, pievieno arī tās vēl labākai garšai.
Konservētas avenes
Sena un vienkārša recepte aveņu iekonservēšanai ziemai – avenes cukura sīrupā. Rezultātā iegūsi ne vien ieburkotas ogas, bet arī aveņu sīrupu, ko izmantot kokteiļiem, pankūkām vai citiem kārumiem.
Baltās šokolādes un aveņu siera kūciņas
Gards, maigs un gaisīgs našķis, kas greznos jebkuru svētku galdu. No dotā produktu daudzuma iznāk apmēram 16 mazas kūciņas, taču diezin vai kāda paliks neapēsta, jo saldā un skābā balanss ir tik kārdinošs, ka grūti atturēties no papildporcijas.